Fredag igen, härligt eller hur? Vi har fantastiskt väder nu äntligen, ingen snö, ingen is och ett temperatur runt nollan gör underlaget nästan hästtränarvänligt. Det känns fantastiskt bra. Det enda som stör mitt sinne är vetskapen om att det förmodligen är temporärt, snart nog så kommer vintern att slå tillbaka med förnyad kraft. Jag tror att den vill invagga oss i någon form av falsk vårkänsla för att sedan med ett burdust snöfall skrika ”Fool you!!”.

Jag roar mig med att tömköra och longera hästarna mest. Just för att vädret och underlaget gör att träningen inte blir helt regelbunden så känns det bra att inte sitta på dem, de är ju oftast lite stela av att gå och spänna sig i knaggliga hagar så i min själ så känns det bättre att träna dem från marken.

En sak som gör mig glad var att jag råkade hitta en gammal film på min vid den tidpunkten odrägliga Påni. Vad vi ser är ett ögonblick som involverar broddad häst och obroddad människa 😉 I ärlighetens namn så gjorde hon så även om piloten stod stadigt på marken 😉 . Det där med välhanterad och lydig låg liksom inte riktigt på hennes favoritsysselsättningslista ;-)Det här var för två år sedan.

Då blir man ändå lite glad när hästen idag är så här snäll.

Största svårigheten just nu är hon gärna leker spårhund när vi longerar, man får driva sig blå för att få henne att röra sig så som hästar bör röra sig. Hon kom på redan i ung ålder att det var bekvämt att gå så, antagligen för att det kräver mindre kalorier att hänga på sina bogar än att faktiskt bära vikt på bakdelen. Bommarna var avsedda för att se om det blev någon skillnad i hur hon bär sig. Jag tänker att det är svårt att leka spårhund samtidigt som man tar sig över bommarna. Som synes så klarar hon det ofta galant 😉 , jäkla skitpåni 😉

Men sen tänker jag lite längre och kommer på att det ger ju mig ett fantastiskt tillfälle att sätta lite tryck i hästen, jag kan driva mig i princip hur mycket som helst och då kommer hon ju faktiskt upp bra fram samtidigt som hennes ben går fortare. Och det är ju det man vill, få kvicka bakben utan att hästen bara springer fortare. så jag får väl bita ihop lite för det här spårhundsläget och tänka att det är en övergående fas. Hon slipper iallafall tyngden av ryttaren när hon går se, det hade ju förvärrat framtungheten.

En annan lösning hade varit att sätta på henne inspänningstyglar för att hindra henne från att leka spårhund. Jag erkänner att jag som är anti all form av hjälptyglar tänkte tanken men som tur var så övergav jag iden. För det hade ju gjort så att hon gick mer normalt med sin hals men halsen har ju ganska lite att göra med vad benen gör och det är ju trots allt benen som är väsentliga för ridbarheten ;-). Och bara för att man korrigerar hästens huvud så betyder ju det inte att hästen blir mindre framtung.

Visst är det irriterande det där att man inte kan ändra resten av hästen genom att ändra på dens hals…Tänk vad enkelt hästträning vore då. Då hade man ju i stort sett kunnat korrigera allting med händerna och tyglarna, om halsen inte gjorde vad man ville så hade man kunnat byta bett eller sätta på en hårdare nosgrimma eller köpa en ny cool hjälptygel och allt skulle varit bra. I ärlighetens namn så tror jag att folk generellt sett tänker så med tanke på hur otroligt många specialbett och specialträns och hjälptyglar som finns i alla hästbutiker och med tanke på alla frågor i olika hästforum som beskriver olika problem man har med hästen och svaret involverar i princip alltid något man ska göra med  hästens huvud med hjälp av sina händer.

Jag hörde att det kommit s.k anatomiska träns som ska motverka tryck på hästens huvud?!?! Ja ni läste rätt. Det finns hästar som tydligen blir helt förändrade när de får ett träns som fördelar trycket, speciellt i nacken.

Frågan jag ställer mig är hur i helvete kan ett träns trycka hästen i nacken så hårt att det blir en väsentlig skillnad när man byter träns?!?! Är det inte bättre att sluta dra i de där snörena istället? Spänna tränset mindre hårt?

Kan det kanske vara så att folk tror att man kan förändra hästen genom dens hals/huvud/mun? Jag tror faktiskt att det är det folk tror, på riktigt.

När jag ändå har ämnet på tal så finns det ett par såna där dumma frågor till. Typ, min häst får skav på halsen av tyglarna, vad ska jag göra?

För mig vore det givna svaret att man skulle bredda sin hand så att man tar bort det som skaver. Men det är tydligen fel svar. Man ska istället sätta på ett skydd på tygeln som minskar friktionen eller använda pälsglans på halsen?

Varför? Jo för det råder en missuppfattning i att en ryttare ska ha sina händer tätt ihop när hon rider. Det i kombon med en lodrätt sits så är alla häst och ridproblem lösta. Så nu vet ni, att om en ryttare sitter i lodrät sits med händerna ihop så rider hon bra.

Mig veterligen så är det ganska dumt att ha händerna tätt ihop. Då får ryttaren gärna sin hand lite för långt bak vilket gör att hennes mage blir i vägen för tygeltagen vilket skapar spänningar i ryttaren vilket i sin tur skapar spänningar i hästen vilket gör att man till slut sitter där med sitt anatomiskt träns och dyra specialbett och ändå har problem med sin ridning/häst 😉

Ett annat område på problemet skav på häst är ju det där skavet från ryttarens skänklar. Vad gör man åt det?

Enligt mig vore det givna svaret att ta ut skänklarna från hästen så att det inte blir skav. Men det är tydligen fel svar, man ska istället sätta på ett slags skydd på hästen så att man kan ha benen på hästen utan att den får skavsår. Varför ratas mitt förslag? Tja, för att då går inte hästen fram tydligen.

Och då kommer man ju liksom lite tillbaka till den där handen, och det anatomiska tränset och specielbettet..

Vad säger ni om min fullkomligt geniala ide om att sluta dra i hästen? Då kanske den går fram? Då hade du kanske behövt driva mindre? Ah, du kan inte göra så får då kommer hästen inte att gå i en stadig form?Vet du, det finns ingen forskning som säger att det är bra för hästar att gå i en stadig form. Det är dressyrdomare som vill ha en stadig form, det är inget som hästen varken behöver eller mår bra av.

Men vad vet väl jag, jag är bara en dum blondin, en skånsk sådan till råga på allt 😉

Nåväl, det var veckans funderingar. Jag brukar skriva veckans kloka ord men så kan jag ju inte skriva idag, mina råd är ju helt..okloka liksom 😉 Åtminstone om man lyssnar på den stora massan 😉

Träna fint alla flitiga, ambitiösa elever, alla kurser är uppdaterade och jag önskar er en riktigt härlig träningsvärk 😉

Glöm inte att anmäla er till Februarikurserna

Kursstart är 3 Februari och du anmäler dig som vanligt genom att skicka ett mail till blog@lindah.se . Glöm inte att ange namn och adress samt vilken kurs du önskar anmäla dig till.

Vi startar samtliga  våra kroppsmedvetenshetskurser

Mental Coaching, Chakrakurs, Fasciakurs, Du kan läsa mer om den här.

Arbete vid Hand 1-7, Läs mer om kurserna här

Horsemanship 1-7, Läs mer om kurserna här

Frisk häst 1-2, Läs mer om kurserna här

Lär dig se 1-2, Läs mer om kurserna här

Vi startar även Instruktörskursens första del den 3 februari . För att påbörja del 1 krävs godkänt prov i Grundkurs Ridning, trav och bog samt Arbete vid hand 1. Du ska även ha genomgått kursen Mental Coaching. Kontakta mig för mer information och pris.

 

På begäran från er så startar jag alla fortsättningskurser i ridning den 3 Mars. Så fortsätt skicka in ridprov om ni vill hoppa på där.

av Lindah