logisk ridning lindah

Hej alla, årets första ”normala” fredag. Vardagen är tillbaka på riktigt, alla barn är nystrykna och nykammade och sitter i skolbänken igen för att insupa lärdomar. Det ska ni också får göra, insupa lärdomar alltså. Det där med inlärning är oerhört intressant. Vill ni så kan ni läsa lite gamla inlägg som jag skrivit om inlärning.

Inlärning ryttare

Liten film om hur kroppslig inlärning fungerar

Inlärning och autism

Inlärning Spansk skritt

Hur fungerar inlärning för hästen

Visst är det fascinerande hur den där lilla gråa saken vi har i vår skalle fungerar. Tänk vad klok den måste vara. Vet ni att det är stor skillnad på hur ”kloka” hästars hjärnor är? Jag kom på det för några dagar sedan. Min häst som jag jobbat med i två år nu, jag kan ibland tycka att hon är lite trögtänkt (förlåt ;-)) men så fick jag en ny träningshäst och då insåg jag att min häst är alls icke trögtänkt. Och för att kunna berätta om den här trögtänktheten korrekt så måste jag nog förklara lite hur jag menar.

Om vi tänker som så att en hjälp alltid är något som bestraffar vår häst, så måste ju en form av belöning vara när vi slutar ge hjälpen. Så om jag ger en hjälp så är det ju för att hästen ska göra något som får ”straffet” att upphöra, det är logiskt eller hur?




Ok, jag kom på att den här nya hästen inte kunde så mycket av mina hjälper, han mest bara gick emot, och i varje varv så skulle han till grinden så halva varvet i paddocken gick i princip ut på att ”straffa” honom för att han vill till grinden och halva varvet gick åt till att göra honom rak efter att han dragit sig till en alldeles fantastisk bananform i sin iver att nå grinden. Det blev liksom aldrig någon tid för belöning i det hela. Dvs i mina ögon är det vi gjorde totalt meningslöst eftersom hästar endast förstår något av ”belöning”, dvs när ”straffet” upphör.

Det enda rätta var att hoppa av och INTE rida runt , runt i en paddock. Jag var först tvungen att lära den här hästen att tänka. Dvs att få honom fokuserad på EN uppgift. Han var liksom väldigt rå. Det är logiskt för en häst att vilja gå till grinden. Om du ramlar av en häst ute så springer han hem. Hemma finns mat och flockens trygghet. Det är allt en häst vill ha, mat och att få vila bredvid flockmedlemmar som håller vakt. Hästar är liksom inte speciellt komplicerade. Om hästen inte vet hur man lär sig och inte finner någon mening i att rida runt och bli ”straffad” så är det självklart att han vill till grinden eftersom det är vägen till trygghet och belöning (mat och flock).

Det första man gör i såna här fall är att skapa trygghet i paddocken. att tillåta och förmå hästen att sova i ditt trygga beskydd. Nu är det ju dock så att man kan sällan tvinga hästar att sova, det fungerar inte så så först måste man komma på ett sätt att få hästen att använda den lilla grå hjärnan så intensivt att han blir tvärtrött och somnar av ren utmattning. Det här gör man lättast vid hand från marken. Men man kan inte gå runt för då kommer vi tillbaka till det där problemet som består av grind, flock…… Man måste göra på andra sätt. Det är de där andra sätten som mina kurser i Horsemanship och Arbete vid hand fokuserar. Dessa kurser skapar hästar som tänker.

Hur fungerar då en häst som tänker mer? En som förstår det där med att leta efter belöningen när den får ett straff? För det första så vet en tänkande häst att när den i normala fall inte inverkande ryttaren gör något, dvs ger en hjälp/straff så betyder det något, det betyder att hästen ska göra något. Hästen försöker räkna ut exakt vad detta något är eftersom den vet att så fort den gissar rätt så uppnås belöning, dvs straffet upphör och den får vara ifred, den kan vila under sin trygga ledare. Det här innebär att om hästen gissade fel, dvs om straffet inte upphörde, vilket ju kan ske vid inlärning av en ny hjälp så kommer den omedelbart att göra på något annat vis för att nå målet belöning. Det är så jag definierar en tänkande häst.

Dock finns det en annan sorts häst som många tror tänker men som INTE tänker på rätt sätt. Jag kallar dem serievifftare. Det är hästar som när man tex ställer sig bredvid dem med en pisk så börjar de skutta och visar spansk skritt, piaff, levad i en enda röra, en sak på varje ben samtidigt. Det är inte att TÄNKA, det är att gissa. Serievifftare är oerhört svåra hästar. Det är i inlärningen som man gjort fel. Man har inte lärt in en sak i taget och man har inte låtit hästen slappna av och sova efter en enda sak. Sovandet och den totala avslappningen efter varje liten fjuttig sak är uberviktig. Annars blir det såna här serievifftande gissare. Det är stor skillnad mellan att gissa och att tänka.

Kan visa en film där en ungponny som varit riden i 3 månader lär sig förstå konceptet bakdelsvändning för första gången. Det här är ett väldigt bra sätt att skapa tänkande hästar på. En hjälp ges, här ser det ut som att tygeltaget är ett ledande som leder hästen rätt och så har ju ryttaren hela yttersidan påkopplad vilket liksom puttar hästen i rätt riktning. Hästen får belöning för bäbisförsök. Belöningen består i att tygeln längs ut och hästen tillåts att stanna och koppla av.




Det är bara under inlärningen som man låter den stanna och sova, när inlärandet är klart så behåller man bara länga tygeln belöningen vilket är praktiskt för att om hästen vet att efter varje rörelse man ber om så kommer tygeln att längas vilket gör att hästen alltid söker sig till ryttarens hand i hopp om länger tygel, dvs den där sökningen till handen får man alldeles gratis. Man gör med andra ord två flugor på smällen samtidigt 😉

Det där med sökningen till handen är ganska kul att studera. Hästen är korrekt, dvs bra utbildad om den söker sig neråt när du länger ut den. Om den däremot kör nosen framåt när du länger tygeln så var den bara ihopdragen. Det här är viktigare än att gå med böjd hals hörreni ;-). Den här hästen är ung och har ännu inte etablerat klart sökningen till handen därför händer typ ingenting med hennes hals när tygeln längs. Men hon lär sig att den längs när hon tänkt rätt. Det är så man etablerat det jag beskrev ovan.

Nåväl, nu blev det här som vanligt ett långt inlägg. Det är svårt att fatta sig kort när man skriver om saker man brinner för. Om du liksom jag brinner för det här med inlärning så kanske du är intresserad av att bli logisk tränare. Intagning sker nu inför kursstart i Februari eller Mars. Du måste ha godkänt i Grundkurs ridning, trav och bog, arbeta vid hand 1 samt så måste du ha gått Mental Coaching. Maila mig med intresseförfrågan så berättar jag mer.

Nästa kursstart är 3 Februari och du anmäler dig som vanligt genom att skicka ett mail till blog@lindah.se . Glöm inte att ange namn och adress samt vilken kurs du önskar anmäla dig till.

Vi startar samtliga  våra medvetenshetskurser

Mental Coaching, Chakrakurs, Fasciakurs, Du kan läsa mer om den här.

Arbete vid Hand 1-7, Läs mer om kurserna här

Horsemanship 1-7, Läs mer om kurserna här

Frisk häst 1-2, Läs mer om kurserna här

Lär dig se 1-2, Läs mer om kurserna här

Instruktörskurs 1

 

På begäran från er så startar jag alla fortsättningskurser i ridning den 3 Mars. Så fortsätt skicka in ridprov om ni vill hoppa på där.

Om ni har problem med att logga in på kurserna eller om ni inte har fått inloggningsmailet så kontakta mig så fixar vi det. Jag får mail om att kurser har försvunnit. Kurserna försvinner inte direkt men när de är slut så går de från att vara aktiva. Ni hittar en flik som heter Slutförda kurser uppe till höger i klassrummet. Klicka på den och sen klickar du på undervisning så hittar du de kurser du precis avslutat.

 

Lev väl alla och halka inte på isen 🙂




av Lindah