Under ett föredrag så hade jag turen att ha  hästtandläkare Nina Lundgren från Svenska Hästtandvården som åhörare. Självklart måste man be henne snällt att säga några ord eftersom vi jobbar för samma sak. Jag pratar också lite om min Logik som jag har förstått oftast betraktas som rena Grekiskan 🙂


Jag själv väntar länge innan jag sätter bett på unghästar. Minst ett år men gärna två år. jag vill att hästen ska vara riden så mycket utan bett så att den förstår tygeltag, kan ta hjälper, kan balansera sig. Men viktigast av allt. det blir alltid en del konflikter med unghästar. Man vill aldrig lösa en konflikt med ett bett i en ung hästs mun. Så en tumregel kan vara att när alla ridrelaterade konflikter är lösta och då menar jag ALLA, först då kan man börja fundera på att använda bett.
Men det är inte bara att stoppa in ett bett i en hästmun. Man måste även skola hästens mun att kunna hantera bettet. Ett bett ska ligga mot hästens tunga och läppar. Aldrig mot laner och tänder. En oskolad hästmun ler när du tar i bettet. Bettet glider då ut på sidan av hästens mun och mittdelen av bettet glider upp och trycker hästen uppe i gommen,  hästens läppar glider in mot hästens tänder och allt blir bara helt galet. att skola en hästmun är en konst som få behärskar. Idag verkar man tro att bettet har samma funktion som en broms och en ratt. Det är inte så. Styr och bromsar hästen gör man med sin kropp. Det tar tid att lära ryttare det här. Massor av tid. Därför kommer skolningen av ryttarens händer och skolningen av hästmun sent i mina utbildningar. Jag vill att ryttaren först ska ha hittat ratten och bromsen i sin kropp.  När ryttaren är redo att använda bettet så behöver hon det egentligen inte. Det mest finns där, som en krydda i ridningen, att användas för att finslipa de där sista små detaljerna som man inte kan ge med kroppen. Kroppen är den primära hjälpen.

Har klippt ihop en liten film om min Påni som är riden i 1,5 år och först nu börjat få bett på sig. Jag har ridit henne med dubbla tyglar under inskolningen, dels sidepullet som hon är inriden på och dels ett par extra tyglar i ett bett. Det här är första gången som jag använder bara bettet på henne.
av Lindah