Varför är det så viktigt att tänka själv tror ni?  Jo, för att jag upplever att nutida folk är ganska rädda för att göra fel. Skriver man ut att man lagade någon god maträtt så vill folk ha steg för steg beskrivningar med exakta ingredienser. Om svaret från receptskaparen blir ”på en höft ungefär” så struntar många i att ens göra maträtten. Man måste veta. Exakt.

Man kan tror att jag är extremt fokuserad på detaljer om man läser mina ridkurser. Ja det är sant, jag ger ryttarna en detalj i veckan, litar på att de övar in denna detalj och sen är det för mig som om detaljen aldrig existerat. Jag litar på att detaljen man nogsamt övat in inte behöver nån mer uppmärksamhet, utan det är bara ett verktyg som jag stoppat i ryttarens verktygslåda. Ungefär som att åka till Biltema och köpa en..Hammare och lägga den i verktygslådan så att man vid ett senare tillfälle kan använda hammaren för att spika upp en tavla på väggen.

Så fungerar ridning. Målet är att ge dig och hästen en himla massa olika verktyg. Det värsta man kan göra för sin hästs och sin egen utveckling är att varje dag träna på samma sak. Tex att man eftersträvar en viss form och vissa speciella rörelser. Man straffar då oftast hästen när den gör fel (dvs en annan form och en annan rörelse)och låter den vara ifred när den gör det vi vill. Hästen är smart och lär sig då ganska snabbt att så länge han gör exakt det du tjatar om varje dag så är hans liv ganska enkelt. Så den smarta varelsen cementerar sig i formen du vill ha, dvs han cementerar ihop sin kropp så och sen är han duktig.Det är ju liksom jättejättedumt.

Därför vill jag påminna alla fantastiska elever att aldrig göra samma sak varje gång ni rider, aldrig försöka göra fler lektioner samtidigt och att ofta ofta låta hästen få njuta av härliga busiga uteritter eller kanske låta den ta ett dopp i sjön nu när det är sommar eller varför inte löshoppa hästen, eller ta en hopplektion?

Påminner också er om att när ni rider en lektion, övar in en koordination, ansträng er till 100 % under ett par minuter och slappna sedan av lika 100 %igt i lika många minuter. Annars blir ni såna där Zombieryttare som sitter fast i gränslandet mellan levande och döda 😉 Ingen häst gillar Zombieryttare. Det här är det svåraste att få er att förstå, att ni MÅSTE slappna av lika ofta som ni anstränger er. Här ser vi en elev som INTE är en zombieryttare. Det är tydliga skillnader på när hon anstränger sig och när hon slappnar av och ”följer med” sin häst. Hästen ändrar även han sin rörelse, dvs han följer ryttarens kropps förslag.

Alla kurser är uppdaterade, många av er fick sista lektionen på en kurs idag, Ni som vill gå vidare skicka in ert ridprov innan nästa månadsskifte. Ni kan även vänta till nästa stora kursstart som kommer att vara i September.

Många av er kan uppleva att kurser har försvunnit. Det har de inte. Om ni klickar på fliken ”Slutförda Kurser” så hittar ni alla kurserna där.

I övrig så njuter jag av sommar, det är ju en fantastisk uppfinning det här varma vädret alltså 🙂 Nästa helg ska jag upp till Norrtälje och hålla årets första kurs där. Det ska bli jätteroligt att återse er alla där 🙂

av Lindah