När man tänker unghästutbildning så tänker man oftast i termer om ridning. Men det finns otroligt mycket mer man bör göra med sin unghäst för att den ska bli en trevlig ridhäst. Man kan ju ändå inte rida sin unghäst speciellt mycket de första åren så då kan man lika bra göra en massa annat med den. Miljöträna den massor, lydighetsövningar, smidighetsövningar vid hand.

Så otroligt många vuxna hästar klarar inte av de mest banala saker, minsta lilla störningsmoment utanför en paddock eller ett ljud utanför ett ridhus kan förstöra ett helt träningspass. Nyss hörde jag om någon som fick sitt tänkta dressyrpass förstört för att det regnade så att det lät på ridhustaket….. Eller att det pågick vägarbete 100 meter från stallet så att det inte gick att träna i paddocken för att hästen tappade fokus. Detta är väldigt vanligt.
 

Vi har väl alla hört och sett vettskrämda människor som sitter på en vettskrämd unghäst och skriker: jag sitter på en treåring, du kan inte öppna ridhusdörren fattar du väl. Det enda jag tänker då är att du kanske inte borde rida på en treåring…. Ta ALLA tillfällen i akt att träna din unghäst så att den tåler alla situationer den kan utsättas för i framtiden. Haglar det så gå in i ridhuset, släpp hästen lös och och lek busiga lekar eftersom ljudet kommer att göra den pigg och glad.

Pågår det ombyggnationer så gå dit med din häst och en hink med morötter och låt den äta morötter. Öppna och stäng alla gnissliga ridhusdörrar åttahundra gånger med hästen bredvid dig, eller lös i ridhuset. Det finns inga direkt regler, mer än att man som människa inte får förutsätta att saker är farliga. Om du är en människa som tycker att saker är farliga så kommer du att få en häst som tycker att saker är farliga. Logisk ridning har en unghäst som har blivit utsatt för alla form av miljöträning du kan tänka dig. Igår lekte vi med ballonger. Hela denna lek funkar för att vi tidigare lärt Pånin att allt som är på en pressening är det bästa som finns i hela världen. Det är alltså många steg vi tagit innan vi kom hit.

Häromdagen skulle vi rida och fann ett ridhus fullt med grävskopor och diken runtom, nån form av grävarbete alltså. Då kom de in och varnade oss att det skulle låta väldigt mycket så vi tog det säkra före det osäkra och hoppade av och ställde oss att kolla på vad de gjorde genom den öppna dörren. Jag föredrar att låta ridhusportarna stå öppna när det är oljud utanför så att hästen kan se vad det är, blir lugnast så har jag lärt mig.

Efter det så kunde även dottern rida trots dånande utifrån. Det är ganska bra gjort av hästen som bara är riden i knappt 5 månader och dottern som inte heller ridit speciellt mycket.

Det där med barn och ponnyer är ett kapitel för sig. Det spelar ingen roll hur snäll och väluppfostrad ponnyn är med vuxna. Så fort det kommer en barn som den känner att den kan ta kontroll över så kommer den att försöka göra det.Barn är svaga, ponnysar är starka. Vi har kommit på vissa knep för att få ponnyn att hyffsat lyssna på dottern .

Så kom igen nu alla, träna era hästar massor, massor från marken så slipper ni massa problem på hästryggen. Logisk Ridning jobbar just nu på en liten onlinekurs för barn och hästar. Den kommer att vara tillgänglig för alla mammor som går våra kurser.
av Lindah

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *