Vi ser det överallt. Folk som sitter och glor inåt nedåt när de rider på en volt, folk som sitter ofokuserat på en häst som går som om den var full, folk som sitter och glor på hindret och får en häst som vägrar och tvekar, folk som har hästar som är livrädda för löjliga småsaker som brevlådor och liknande, folk som sitter på en ”lat” häst och driver sig blå samtidigt som de glor ner i marken på den…

Vet ni att de flesta av dessa problemen beror på att du tittar fel. Det är en vanlig föreställning att hästen går dit du vrider huvudet. Det stämmer inte. Hästen går dit dina ögon tittar. Du kan vrida huvudet hur mycket du vill, det säger inte hästen så mycket. Den går dit din blick fokuserar. Observera att man kan TITTA utan att vara fokuserad på det, då räknas inte tittet 😉
Jag kommer att visa lite bilder för att göra detta begripligt. Det här fotot tycker jag på ett bra sätt visualiserar hur det känns för hästen när du sitter och glor ner i marken framför den. Det är ingen bild som liksom får hästen att glatt och otvunget springa fram på bäriga bakben. Snarare kommer den att misstänksamt och ovilligt att röra sig framåt med fullt fokus på var den ska sätta sina framben.

1969200_10152054621898087_1034267378_n

Det här fotot visar hur det känns för en häst om du inte tittar dit du ska, den kommer att gå långsammare, vingla lite vänster, vingla lite höger i väntan på en order. Om ordern inte kommer så kommer den till slut att välja väg själv.

logisk-ridning-vag

Den här bilden (om du har den i din blick) så kan den symbolisera olika saker. Tittar du ner på vägen så kommer hästen att lunka på ganska oengagerat. Tittar du på träden vid sidorna så kommer den att skygga för saker lite här och var. Tittar du på horisonten så kommer den att glatt och villigt gå rakt fram utan att skygga. Tittar du på de vackra vita molnen uppe i himlen LÅÅÅÅNGT borta så får du full fart.

logisk-ridning-blicken

Om du rider mitt på vägen här och tittar på den vita linjen som ju blir mindre och mindre synlig så kommer din häst att försöka gå spikrakt, balansera men den kommer att sakna framåtbjudning. Fokuserar du istället på linjen fast även har blickmålet  den lilla, lilla himmelbiten som du ser längst bort precis ovanför strecket längst bort där träden går ihop får du mer framåttänk men eftersom det finns ett stopp därborta så får du inte maximal fart men du ger hästen ett mål, du säger att den ska gå balanserat och samlat på en rak linje tills det tar slut.

logisk-ridning-fokus

Om du rider mot ett hinder och ser denna stenhög så får du med 3000 % sannolikhet en vägran.

logisk-ridning-hoppning

Om du styr mot ett hinder och har det här som mål, så får du en hoppvillig häst som sällan vägrar (man kan ju dock komma fel och vägra av den anledningen)

logisk-ridninghinder

Om du ser en brevlåda som ett potentiellt hästätande monster så får du en häst som också ser det så. 😉

1908336_10152222635558831_5728224003325632833_n

 

Om du ser det här får de en häst som struntar totalt i dig eftersom du är otroligt ofokuserad och därmed i hästens ögon totalt olämplig som färdledare. Man skapar initiativrika hästar med denna utsikt. Dock inte initiativrik på ett sätt som du kommer att uppskatta 🙂

logisk-ridning-otydligt-fokus

Såååå, hur tittar DU när du rider? Kan du med detta inlägg plättlätt lösa några av era ridrelaterade problem?

Du bör även läsa Ögonen bor i röven

Kimberly, en av de logiska tränarna har skrivit ett läsvärt inlägg i detta ämne.

Mer hästrelaterade diskussioner på Facebook.
av Lindah

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *