För mig handlar ridning om balans. Höjden av balanskonstnärer är lindansare.

Ni kan se på filmen hur lindansarnas armar ständigt är i rörelse. Det beror på att människans armar är hålla balansen grejor. När vi människor förlorar balans så kommer våra armar att åka ut och spontant röra på sig för att vår kropp inte ska ramla.

Detta är reflexer som vi inte medvetet styr över.

Jag har snott följande text om lindans (höjden av balanskonstnärer) från den här sidan.

”Balans är en ständig rörelse in i och ut ur balanspunkten. Försöker man hålla fast den så faller man”.

Flera cirkusdiscipliner bygger på konsten att balansera, såsom handstående, enhjuling och lindans.

Balans har en annan rörelsekvalitet än akrobatikens dynamiska. En handståendeakt kan till exempel upplevas statisk, men det pågår en konstant minimalistisk rörelse runt balanspunkten. Och även om en lindansare kan röra sig fritt som en akrobat över linan blir det tydligt när hon försöker stå still:

Att vara i balans är att vara i rörelse.

Det finns en punkt där man är ”i balans” – men man rör sig hela tiden förbi den, in och ur den, och man kan aldrig stanna där. Att falla är egentligen bara är en något större rörelse förbi balanspunkten. Försöker man tvärt om hålla fast balansen så faller man garanterat.

Förmågan att balansera är känslig och påverkas av både inre och yttre omständigheter. En lindansare måste arbeta med att söka balansen i alla delar av livet för att hitta balansen på linan och tvärt om. ”

Jag tycker speciellt att sista meningen är intressant. Jag klipper in den här igen.

”En lindansare måste arbeta med att söka balansen i alla delar av livet för att hitta balansen på linan och tvärt om.”

Detta är intressant ur ryttarsynpunkt. Jag hade velat översätta meningen till :

”En ryttare måste arbeta med att söka balansen i alla delar av livet för att hitta balansen på hästryggen och tvärtom.”

Precis så är det. Vi blir inte en annan människa för att vi hoppar upp på ryggen av en häst. Vi är fortfarande samma (o)balanserade människa på hästryggen som vi är på marken. Därför bör man träna sin balans mest hela tiden om man vill bli en RYTTARE, dvs en beridare.

Hästen då? Balanserar den också med sina ”armar”? Nope. Den har inte ”armarna” som balans organ. Den använder sitt huvud och hals för detta ändamål

Hästens huvud fladdrar konstant. Det beror på att hästen har ingen kontroll över sin hals och huvud.

När hästens tappar balansen så kommer hans hals att spontant röra på sig för att kompensera obalansen.

En häst tappar balansen mest hela tiden. En häst är ett väldigt obalanserat djur. Att lära en häst bli en ridhäst innebär att hjälpa honom att bli mer balanserad.

När en häst tappar balansen framåt (går på bogarna) så åker hans huvud uppåt.

När en häst tappar balansen åt vänster så åker hans huvud åt höger.

När en häst tappar balansen åt höger så åker hans huvud åt vänster.

Ni kan läsa ett intressant inlägg om hästens balans här.

Kvittot på var hästen har sin balans ser vi i hur han håller sin hals. Vissa hästar med extremt mycket spänningar håller kroniskt fast sig, dvs den balanserar inte utan den tar för givet att den inte kan balansera och håller därför ihop sin kropp genom att alltid spänna sig.. Han har då sitt huvud rakt fram och halsen rakt fram. Han skrittar utan att hans huvud pendlar fram och tillbaka. Vad han än gör så ser han ut så. Det är inte alls bra. Han är så rädd för att tappa sin balans att han alltid går och spänner sig. Såna hästar snubblar ofta väldigt mycket eftersom det är omöjligt att lyfta på fötterna om man har en kropp som är stel som en sågbock.

Att arbeta en häst innebär att lära den balansera sig. Att bli som lindansaren ovan beskrivet.

Hästens hals och ryttarens armar har samma funktion. Det är hålla balansen grejor.

Ironiskt nog så har vi för att styra hästen kopplat ihop våra balans organ med varandra. Dvs vi har tagit ryttarens flaxande armar och satt fast i hästens flaxande huvud.. Tjoho vilken bra ide va? Hur tänkte vi där? Varken häst eller människa kan kontrollera sina balansorgan innan man uppnått fullkomlig balans i resten av kroppen…

Har ni tänkt på att när vi tvingar vår hästs huvud att vara stilla och ändå vill att han ska balansera sig själv så är det som att tvinga en lindansare att balansera med en tvångströja på sig?

logisk ridning, tvångströja

av Lindah

7 svar på ”Rider du din häst med tvångströja?”
  1. TACK! Vilket fantastiskt bra inlägg! Jag fortsätter och fortsätter att förundras över dina liknelser. Mitt i prick! :))

  2. […] Nästa kurs handlar om handen.Den mest åtråvärda kursen av de alla.Jag har ibland träffat ryttare som gått en helgkurs i att skola sin hand. Jag brukar skratta lite i smyg då. Det är inte möjligt att skola en hand på en helg. Händerna är det sista en människa kan korrigera eftersom handen är människans balansorgan. Läs det här blogginlägget så förstår du varför. Länk. […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *