Jag undviker så långt jag kan att se på dressyrtävlingar för det gör liksom ont i mina ögon. Igår så råkade jag dock slå på kanal 2 och se nått sammandrag av kuren. 3 ekipage såg jag. Det är bedrövligt om jag får lov att uttrycka min ärliga åsikt. Svankande, spänstlösa, utan framåtbjudning, utan stuns  stegen, nackkrök som inte stämmer överens med hästens ryggkrök (det ska finnas ett naturligt sammanhang där, mellan nackkrök och ryggkrök), dvs en nackkrök som inte är uppkommen av naturlig bjudning från resten av kroppen utan framtvingat på manuell väg. I varje steg drar ryttarna liksidigt i hästens mun, antagligen för att lyckas behålla nackkröken trots att hästen svankar. I min värld får man aldrig dra liksidigt i en hästmun, man får faktiskt inte dra i den alls. En hand ska aldrig verka eller tänka bakåt.

Hästarna saknar framåtbjudning, tom halterna var gjorda med benen bakom sig. Referatorn påtalade att en av dem var lite het och lät inte förhållningarna gå igenom utan han lät dem stanna i sin underkäke och bara gapade. men seriöst, hur skulle en förhållning kunna gå igenom? Hästen är ju så ihoplåst och svankandes att all koppling mellan fram och bak är förlorad. det finns inte en chans i världen att ett tygeltag skulle kunna påverka ett bakben. Jag fick ont i ryggen när jag såg på honom

Blää. Min 10 åriga dotter som är förskonad från mina åsikter om ridning frågade mig om hästarna hade ryggspärr? Typ som nackspärr fast de har det i ryggen istället…. Alltså, hon är 10 år…..

En gång i tiden så har bra ridning funnits. Kolla in den här underbara filmen. Jag har ingen aning om vad de pratar om dock, inte mitt språk. Men njut av den fina ridningen. Dock är det ju som så att vi människor är ett vanedjur, vi är vana att se ridning så som det såg ut i kuren igår. Det vanliga , det vi ser ofta känns bra, det ovanliga, det vi inte ser ofta ser FEL ut. Så jag förstår att många kan ha svårt att se det bra i detta, men försök. jag vet att halsarna hade kunnats rida ut lite längre i denna film om vi ska prata detaljer, de är fortfarande lite för korta och indragna i hästens kropp, men blunda för det och kolla på hästarnas lätthet, på ryttarnas hjälpgivning etc. Leta det bra.

Här ser vi också fantastisk ridning av Carl Hester. jag rekommenderar er att se hela filmen, inte bara början. Hästen bjuder framåt, ryttaren bara sitter där. Notera att det är 2:a gången som ryttaren rider den här hästen så den är lite spänd i början. På frågan om han tror att den kan komma att gå i passage när den blir stor så POFF så får han fram ett par stegs bäbispassage bara sådär. Inte ser vi drag i munnen på denna film. Snarare tvärtom, han ger hästen handen hur ofta som helst. Denna häst var om jag inte misstolkade det hela 5 år? 7 år? Och den går banne mig bättre än de hästarna vi såg i sammandraget i tvi går varav en av dem var 16 bast…..

Varför blev det så här fel? Var gick det snett? Min gissning är att det började med att nån klok människa kom på att man kunde börja använda gramaner på ridskolan, då var det ju för att skona ryggarna på hästarna, man köpte helt enkelt påståendet att när gramanen får hästen att böjja på nacken så skyddar vi dens rygg. Ingen brydde sig om att kontrollera om detta var sant. Och det fungerade troligtvis i början för förr var ridskolehästarna skolade och en skolad häst kan bära gramaner och arbeta på korrekt vis med dem. Sen gick det bara utför.

Vi slutade att skola hästarna utan nöjde sig med att lära hästar lyda tyglar och skänklar och strunta i ryttarens kropp. Vi kopplade ur ledningen till komunikation på en fin nivå och gick tillbaka till grov hjälpgivning av typen när jag drar i en tygel ska du svänga, när jag drar i två ska du stanna.När jag sparkar på din vänster sida ska du gå åt höger och om jag sparkar och drar vänster höger konstant så ska du böja på nacken och ignorera bromsen  i handen och ignorera att jag driver på dig hela tiden, men du får inte ignorera det totalt för ibland ska du flytta dig sidleds och ibland ska du flytta dig bakåt, men i stora drag så ignorera broms och gas.

Jag har hört att anledningen till de här malande sporrarna som många konstant irriterar hästen i magen med ska vara för att engagera hästens magmuskler…. Seriöst? Det enda magmuskler en konstant irriterande sporre kommer att aktivera är de ytliga och de ytliga kan aldrig påverka en hästs hållning. En hästs hållning är endast påverkbar under absolut lugn och ro och med hjälp av ganska statisk träning. Det enda en malande sporre kommer att åstadkomma är att hästen låser sin hållning ännu mer.

En av mina elever skrev ett bra blogginlägg om hästens hållning som du hittar här.

Seriöst.. Om det är någon som undrar varför vi har problemhästar som inte lyder, som flyger i luften, som är stela, ignoranta etc så kan ni sluta undra nu. Jag blev ju förvirrad bara av att läsa det jag skrev, vad ska inte hästen bli då?

Ush.. Om man ska kunna ändra det här så måste man ändra det på gräsrotsnivå, dvs på ridskolorna, det kommer att ta några generationer…  Vi kan förmodligen inte ändra på det som är här och nu, men vi kan se till att uppfostra nya generationer av ryttare, ryttare som kan skola hästar, som sen kan skola fler ryttare som kan skola fler hästar… Vi måste alltså utbilda ridlärare som kan lära ut ridning på annat vis än som sker idag.

Jag vet att många försöker förändra genom att klaga på andra, trycka ner dem, försöka övertala. Det funkar inte. Man kan inte förändra nu. Människan är ett konservativt djur. Man kan bara förändra på sikt, genom att lära sig själv bli bättre, träna din häst att bli bättre, låta andra pröva din häst, få dem att förstå hur det känns att rida en häst som är kopplad till sin ryttares rumpa så som en stickkontakt till ett elutag.

Alla som testat att rida en skolad häst vet vad jag menar. Det är en känsla som är euforisk, man blir hög av den. Det är som att vara ihopkopplad med sin hästs hjärna. Du tänker, hästen gör. Och om hästen tänker , tvekar, undrar så kan vi med vår tanke ”svara” honom, lugna hans tvekan och på det viset så kommer vi aldrig i konflikt med hästen, eftersom vi kände och förstod hans tvekan innan han behövde SKRIKA ut det på ett sätt som riskerar att han tappar sin ryttare.

För hästar talar med oss. HELA tiden. Vi hör det bara inte eftersom vi inte har kontakten i. Det är därför hästar behöver vara övertydliga i sin skolning av ryttare. Typ, ok ryttaren, nu har du sparkat mig med sporren 72 gånger senaste halvtimmen och slitit mig i munnen lika många gånger men jag fattar fortfarande INGENTING. Så antingen slutar du skada mig eller så förklarar du på ett fint sätt vad det är du menar att jag ska göra.

Så, vad väntar du på? Bli en bra ryttare redan idag!!!!

Mer hästiga diskussioner på Facebook

Då många frågar. Ja, det går bra att dela mina blogginlägg.

av Lindah

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *