Det är otroligt viktigt att länga ut hästar. Vi vill inte ha korta hästar. Att gå i form innebär bland annat att göra ryggmusklerna så långa och avspända så att hästen klarar av att både få rumpan under sig och att ”gå på tygeln”..

Om man är för fixerad vid att få in rumpan så kommer huvudet att åka upp.

Om man är för fixerad vid att få in/ner hästens hals så kommer bakdelen att åka bak.

Vi kan inte få bägge i början så därför tränar man vanligtvis på att länga en ände i taget-
Man plockar in rumpan och hästen kommer att hamna i en lite för hög form. Sen går man ur samlingen och släpper rumpan och får då en lång hals.

Om man tränar mycket på dessa två former så får man till sist bägge delarna långa och fina. Voila, hästen går i form. Så här kan det se ut och först då kan man ”plocka upp” hästen i en mer domarvänlig dressyrform. Gör man det innan hästen går så här av sig själv så får man en spänd häst vilket alltid gör ekipaget väldigt begränsat. Man får aldrig dra en häst ”i form”. Formen måste vara ett ställe där hästens känner sig absolut trygg och lycklig.

Här ska ni få se lite sånt här grundläggande arbete på en väldigt fin travhäst. Den här hästen är en på miljonen, jag tror aldrig att jag har sett en travhäst som kan prestera det här.

Vi måste börja förstå att det existerar inget sådant begrepp som en stadig form. Stadig är inget fast tillstånd. Hästens form består bland annat av hans förmåga att hålla balansen. EN häst är ett väldigt obalanserat djur, han tappar balansen mest hela tiden. Ryttarens jobb är att hjälpa hästen att förbli balanserad. Om man låser fast en balans, dvs HÅLLER en balans så är det inte längre balanserat. Att balansera är att gå in och ut ur en balans. Ju snabbare och smidigare denna balanskorrigering blir ju mer stadigt ser det ut, dock är det aldrig någonsin stadigt i ordets rätta bemärkelse.

Här kan du läsa mer om ridning och balans.Länk.

 

av Lindah

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *