När man tränar Logisk Ridning så handlar det inte så mycket om hästträning utan fokuset är att skapa fantastiska ryttare som sen kan träna hästar. Det är en lång och hård väg som ryttarna vandrar, tid tar det och ont gör det, men bra blir det. Målet för alla ryttare är ju att få den där fina handen. Problemet är att man kan inte träna handen för att få en fin hand utan man måste träna resten av kroppen för att få en fin hand. en fin hand innebär egentligen att handen är stilla i förhållande till hästens mun medan resten av ryttaren rör sig i takt med hästen utan att störa hästens mun.Ryttaren måste ha skaffat sig så mycket verktyg i resten av kroppen att handen kan ges till hästen medan hjälpgivningen i huvudsak sker i resten av ryttarens kropp. enkelt? Nej, inte direkt 😉

Jag fick en film av en av mina elever när hon rider omkring och hoppar lite. Den var så fin. Kolla hennes händer och kolla hur smidig och lätt hästen är, så reglerbar trots att det ser ut som att ryttaren bara sitter där och åker. Jag har följt detta ekipage i snart 3 år och jag vet hur mycket jobb det ligger bakom detta som ser så enkelt ut. Det är helt enkelt galet imponerande.

Denna ryttare har gått till och med kursen som heter Samordna dina hjälper, snart väntar skola din hand kursen. Och sen kan hon med rent samvete titulera sig beridare. En fantastisk sådan.

Visar filmen. Hästen har vi i princip inte lagt något fokus på att träna, han har bara hängt med på köpet så att säga. Det här är fint. Det ska bli vansinnigt roligt att få fortsätta följa detta ekipage. Var är de om ett år? att se hästträning i termer om år är smart. Då skyndar man i lagom takt så att alla hinner med.

Kolla händerna som bara är där, ser nästan ut som om de bär en bricka. Det här är att ge hästen handen. 

Vad som också är fint att titta på är när de hoppar. ryttarens ben är alltid i balans i förhållande till marken. Jag är ingen hopptränare men jag har noterat att när ryttare hoppar så slänger de oftast bak sina underskänklar mot hästens ljumskar, vilket vore logiskt om de hoppade typ 3 meter högt eller så. När man gör det så tappar man sin balans och då rycker man alltid hästen en aning i munnen i landningen, dvs stör den. 


Lär gärna mer om vår beridarutbildning här

av Lindah