Hästen är oerhört komplex. Människor är oerhört komplexa. Att rida innebär att sammanfoga hästar och människor.  Vi vet att det har givits ut tonvis med ridhandböcker och de flesta har läst minst 10 stycken. Men ändå rider de flesta fortfarande fruktansvärt illa trots att de tagit del av Hempflings, Branderup, Armens ridhandbok, Kyra Kyrklund, Sally Swift,flera av de gamla klassiska mästarnas klokheter…Ja, listan kan göras lång.
Man kan även ha betalat tusentals kronor på ridlektioner för olika namnkunniga tränare men man rider ändå lika illa.
Varför är det så tror ni? För att de flesta har aldrig på allvar satt sig in vad ridning egentligen innebär. Om man läser böckerna så verkar man tro att ridning är en teknisk sport. Det står beskrivet hur man ska viffta med och placera kroppens ändar och med hjälp av detta ska hästen börja göra oerhört avancerade saker. Det vet ni ju säkert att detta inte alls fungerar.
Man KAN INTE göra det som står i böckerna och förvänta sig att få det resultatet som boken skriver.
Vad beror detta på tror ni?
Det finns en sak som de flesta VET. Det är att man ska ge hästen handen och rida bakifrån. Och det är så, det är sant. Men varför gör inte alla det? Varför slutar inte alla att dra handen bakåt. Det står ju faktiskt i alla böcker. Alla böcker säger detta. Dock ska man kanske veta att författarna av dessa böcker sällan gör det själv ;-).

Anledningen till att alla fortfarande drar handen bakåt är kontrollbehovet. Om man slutar dra så kan olika saker ske.
*Hästen tappar formen
*Hästen blir sned
*Hästen formar sig inte längs spåret
*Hästen springer för fort
*Hästen flippar ut och blir knäpp
*Hästen kan inte göra de begärda rörelserna
*Hästen går inte dit vi vill
*Hästen springer iväg

Modern ridundervisning redan på ridskolan och ända upp i eliten utgår ifrån att alla hästar är GrandPrixutbildade. Det är de inte. Och ryttarna är defenitivt inte Grand Prixutbildade…

Så bästa tipset jag kan ge till alla som verkligen, verkligen vill lära sig att rida BRA är att lägg alla gamla kunskaper som ni fått av böcker och tränare åt sidan. Ni kan använda dem sen när ni och er häst är Grand prixutbildade. Då är det korrekt att följa böckerna och tränarna. Många klagar på tränare och säger att de säger fel, det gör de egentligen inte, det de säger är rätt, de kanske säger bokstäverna å,ä och ö.Problemet är bara att ryttaren har aldrig fått lära sig hela alfabetet innan å,ä och ö utan hon har kanske b, f, l,m,n,o, r, w och z. Då har hon ju inte direkt lätt för att använda sig av tränarens order, speciellt inte om hästen endast har samma bokstäver.

Hur ska man lära sig att rida då? Tja, jag lär mina elever a,b,c,d,e,f,g,h o.s.v. Det tar 2-3 år innan jag kommer till å,ä och ö. Men då jäklar rider de sjukt bra.

Så tänk alltid som så att när något är fel, när ni måste dra mer, sparka mer och byta bett och nosgrimmor och sadeln glider och ni behöver klistriga ridbyxor för att sitta kvar i sadeln. Vilka pusselbitar saknar jag?

En elevs elev skrev följande i vår ryttargrupp på Facebook idag. Det är så otroligt talande. En jätteduktig hoppryttare som suttit i skritt och tragglat a,b,c …. Och så får hon tjusiga galoppombyten alldeles gratis

”Hoppträningen idag satt som ett smäck efter träning av Susanna Davidsson igår. Älskar kontrasterna mellan den logiska träningen där man hinner omprogramera sin kropp, och hoppträning där allt går snabbt och känslan måste sitta där. En övning som jag aldrig fått till utan dragit i den där innerhanden. Men nu efter massor av logisk träning gick det. Mitt kropp lydde ?. Efter träningen frågar en tjej, din häst gör så fina galoppombyten hur har du tränat på dom? Ja svarade jag, jag har tränat logisk träning i skritt. Hon tittade på mej som ett frågetecken. ”

 

Så kom ihåg det alla ni som vill bli BRA ryttare. Om överkursen är svår, öva på abc,

av Lindah