Nu är det dags för nya årets kurser

Hej alla nya och gamla elever. Som ni säkert har märkt så är det en massa omändringar på gång här på Logisk Ridning. En massa nytt händer 2017. Nytt blir tex att jag kommer att ha Webinar för varje kurs där alla som vill kan medverka och ställa frågor eller bara lyssna på föredrag. Det kommer också att finnas elevlektioner på ridkurserna, som ni kan studera, lektioner som passar till varje ridkurs. Allt för att öka inlärningen och maximera er kunskap och därmed er utveckling.

Jag lyssnar och lär mig av ER, jag har tagit åt mig av era frågor och funderingar, funderat på hur jag kan åtgärda det som är mindre bra och göra det som är bra (dvs utan klagomål) ännu bättre.

En vanligt förekommande fråga/fundering är att man känner att man inte tränar hästen. Att den stannar i utvecklingen. Det är inte sant, men jag förstår att det kan kännas så när man ser andra rida runt och göra krumelurer. Vad man bör veta om hästträning är att det tar 4 år innan hästen är stark nog att bära vikt på bakbenen mer än små korta stunder i taget. Det finns alltså ingen mening med att forcera något eftersom det ändå inte gör hästen starkare. Under de första åren av seriös hästträning så bygger man hållningsmuskler hos hästen, man lär hästen en massa olika sätt att röra sig på. Ni kanske inte är riktigt medvetna om vad de olika ridkurserna gör för hästen men i princip så lär den hästen att ha lika mycket vikt på alla fyra benen istället för så som vanligt är, att hästen har en extremt sned viktfördelning som ni kan läsa mer om här. 

Det här innebär i praktiken att ni förbereder hästen för att kunna göra svåra saker SEN. De flesta som tränar ”vanligt” får problem med olika saker sen. Ofta är det problem som uppkommer i MSV, man får helt enkelt svårt att ta sig från lätt klass till MSV. Ni kommer inte att ha såna problem. Ni har löst problemen innan, på ett tidigt stadie.

Jag vet att det i vår Quick Fix kultur är oerhört svårt att tänka i termer som SEN. Allt ska helst ske nu, men ännu hellre igår. Man måste alltid se utbildning i termer som år och inte månader.

Om ni någon gång tvivlar över hästens utveckling, så är mitt tips att hoppa upp på en vanligt riden häst. Efter det så kommer ni inte att känna tvivel på om ni är på rätt väg.

En annan fundering på utbildningen är att jag inte godkänner ej friska hästar för utbildningen. Att jag har såna höga krav på hästens fräschör. Där kan jag inte ändra på mig tyvärr. En redan färdig ryttare kan i vissa fall träna en sjuk häst frisk. Men ni är inga färdiga ryttare. Än. Men jag jobbar på att ni ska bli det. Såsom jag ser det och har sett under otroligt många år är att dessa halta, sura ovilliga bråkiga hästar dels far illa av att tränas, men jag har också sett vad de gör med sina ägares sinne. Dessa hästar får allt av sina ägare, många sänker hela sin privata ekonomi för sin älskade häst, med hopp om att den ska bli bra. Man har konstant dåligt samvete, man är deprimerad och man mår ofta oerhört dåligt på grund av det här. Man känner sig ofta som en dålig ryttare som aldrig lyckas.

Men det är ju inte så. En skadad häst kan liksom inte göra så mycket mer än att gå rakt fram. Och det är fint nog det, skogspromenader är underskattat som glädjeämne. Det är inte dig det är fel på, du har helt enkelt fel häst. Idag så känner många att man MÅSTE behålla sin häst. Det är fel att ta bort dem. Man får typ halva världen emot sig när man gör det. Enligt mig är det ett helt galet synsätt. Det är din extremt dyra hobby som du betalar dyrt för. Det är klart att denna hobby måste ge dig glädje då. Man får lov att sälja hästar, man får lov att ta bort hästar. Man får dessutom lov att ha krav på att hästen måste passa en.

Många tror att jag menar att man måste ha en dyr fin häst. Det är inte sant. En bra häst att träna sig som ryttare på är en lugn ridhäst med 3 rena gångarter (eller fler om det är en Islandshäst )som är frisk och glad. De behöver inte vara dyra. Det är lite därför jag har min Påni, för att vara ett gott exempel på att man kan ta en korsningspåni utan känd stam och med medioker byggnad och ändå göra något väldigt bra av den. Hon har tre rena gångarter, hon är lugn och trygg och född att vara en ridhäst. Hon kostade inte många tusenlappar.

Om man däremot har som mål att tävla i dressyr på hög internationell nivå så måste man så klart ha en fantastisk häst med fina gångarter. Men det är inte allas mål. Jag har inte det som mål. Jag tycker om att rida i skogen och att göra roliga krumelurer i min ensamhet på ridbanan.Samma med hoppning, vill man hoppa högt så bör man såklart välja en häst med talang för det. Men grejen är den att eftersom denna utbildning utbildar DIG och inte din häst så kan du om du nån gång i framtiden skulle vilja det skaffa dig en fantastisk häst och från början göra allting rätt. Eller så kanske du i framtiden vill ta dig an en trasig häst och rida den frisk. Då kommer du att kunna det. Men hela grejen är att man bör ha en häst som passar för ens ändamål NU. Och eftersom du går mina kurser NU så bör hästens ändamål vara att lära dig rida och för att han ska kunna det så måste han vara frisk och ha tre rena gångarter. Kom ihåg, Ridning ska vara roligt. För alla, både för dig och hästen.

En tredje fundering/fråga är att man inte förstår lektionerna. Att jag förklarar oerhört svårt och obegripligt och att man inte får den hjälp man behöver. Det kan vara så men då är det bara att fråga mig så förklarar jag om det så du förstår det. Dock kan jag ju inte göra det om du inte frågar mig ;-). Det hjälper alltså inte att bara tänka  i sitt eget huvud att jag förklarar dåligt ;-). Grejen med onlinelektioner är att jag måste försöka göra en allmän förklaring. Jag har alltid uppdaterat lektionerna när jag får en ny fråga så att den frågan ska bli besvarad för framtida elever redan när man läser lektionen.

Det är lite i samma kategori som att det finns de som tycker att man inte får hjälp av mig. Samma sak där. Jag är ingen tankeläsare, man måste faktiskt fråga mig om hjälp, jag kan inte hjälpa om jag inte vet att du behöver hjälp. Sååå, förstår du inte så måste du FRÅGA mig. Det finns ju alltid möjligheten att köpa lektioner som är anpassade för just dig.

Lektionspaket kallar jag det. Då skickar du in en film på 5-10 minuter som visar det du har problem med. Det behöver inte vara relaterat till kursen du är på utan det kan vara ett problem du har när du tränar på annat. Jag anser att det är svårt att lösa allt på en lektion så därför är detta lektionspaket uppdelat på fyra lektioner. Du filmar alltså fyra gånger och får fyra lektioner tillbaka, filma-lektion, filma-lektion, filma-lektion och filma lektion. Alla jag hittills har hjälpt på detta vis har fått det att fungera.Det är ett strålande koncept. Kostnaden för detta är 1000 kr. Det går att få det för halva priset om jag får använda filmerna att visa i bloggen.

Men som sagt var, man måste alltså kontakta mig för att jag ska kunna hjälpa.

Jag vill inte bli bedömd. Många vågar inte skicka in ridprov och bönar och ber på sina bara knän att få gå vidare i kurserna. Jag säger alltid nej. Och jag kommer att fortsätta säga nej. Varför? För att i början av mina kurser så godkände jag ofta folk utan att se det. Vilket fick förödande konsekvenser för många hästar. Jag har falkögon, jag ser problem som hästen eller ryttaren har. Om jag inte får chansen att rätta till det problemet, eller kanske se till att hästen får en veterinärundersökning eftersom den är halt så kommer hältan att förvärras. Spatt är det absolut vanligaste som ryttaren inte märker. Om en häst får gå länge med spatt så blir den till sluta halt även fram. En spatthäst bör bara gå rakt fram och undvika böjda spår. Den passar alltså inte lysande för mina kurser.

Så främsta anledningen till att jag vill se er är för att bedöma om hästen är frisk nog att gå kurserna. Det är är för hästen hårda kurser fast vi mest skrittar. Andra anledningen är för att se om du har tagit till dig kursen, eller om det är någon lektion som du måste träna mer på. Jag är alltså inte ute efter att döma ut dig som person eller att på ett elakt vis hindra dig från att gå vidare i din utbildning. Tvärtom, jag vill självklart att alla ska få gå vidare, jag vill sprida god ridning men allt har en ordning. Man måste behärska grunden innan man tar nästa steg. Typ som i Mattematik så måste man först kunna +-*/ innan man kan lära sig ekvationer. Det är lite svårt att lära sig ekvationer först och plus sen liksom….

Utbildningen tar för lång tid, jag kan redan allt, jag vill bara ha hjälp med galoppombytena som strular eller taktfel i tölten eller formen och jag vill framförallt träna min häst och inte mig… Jadu… Om du tycker så så är det här fel utbildning för dig. Jag kommer att hjälpa dig med allt det där efter att du har lärt dig rida som en ryttare. Om du redan hade varit en ryttare så hade du inte haft problem med det ovan nämnda…. Men vet du vad? Det är inte fel att vilja ha hjälp med sånt där, inte alls fel. Det finns tusentals tränare som gärna hjälper dig med alla dina problem. Jag är dock inte en sån tränare. Men det fina är att vi lever i ett fritt land och gör fria val. Jag vet med bestämdhet att det finns ett lock för alla grytor 🙂 . Den som söker ska finna 🙂 Men en sak vet jag och det är att man kan inte och ska aldrig tvinga sig till att träna efter ett koncept man inte tror på. Ridning ska ju vara kul eftersom det är en otroligt dyr hobby.

Några tycker att jag undanhåller dem kunskap. De vill inte ha grundkursen men gärna överkursen. Man har liksom inte tid eller lust att lära sig grunden eftersom det viktigaste är överkursen. Man har svårt att förstå varför jag har kurserna i en viss ordning.

Det finns  en kategori människor som jag vet är lite missnöjda med mina kurser. Det är den kategorin av människor som mest vill ha beröm av tränaren. Man vill höra vad man gör bra, att man är på rätt väg och att ens häst har extremt mycket potential. Jag har varit med kompisar på deras träningar och jag sitter där och ser att tränaren överöser dem med beröm, pratar om allt möjligt, berömmer hästen, säger att de kommer att gå långt, men inte en enda grej får ryttaren lära sig. Jag har många gånger varit lite chockad över det här, speciellt när kompisen efter lektionen berättar vilken fantastisk lektion det var ?!?!? Men jag vet nu att alla faktiskt inte vill lära sig saker på lektionen utan de vill höra att de är på rätt väg, att de är duktiga och att hästen har stor kapacitet. Och det är ju såklart okey, alla är vi olika och behöver olika saker. Men… Om du är en sån person som vill ha det så behöver jag nog inte nämna att Logisk Ridning inte är vad du söker. Du kommer att bli grymt missnöjd. Här går alla lektioner, privat och online ut på att lära sig saker, lära sig mer, rätta till fel som hästen och ryttaren gör. Jag vill göra dig till en bättre ryttare idag än du var igår.Man måste verkligen VILJA lära sig rida om man ska trivas här.

 

Jag har extremt svårt att göra lektionerna. Jag hänger inte med. Min kropp gör inte som jag vill. För dig har jag kroppsmedvetenshetskurserna. De är olika till sin uppbyggnad.

Mental Caoching är Feldenkraissliknande lektioner, vi utvecklar kroppens medvetenhet så att det blir lättare att styra den, vi lär oss andas, lär oss att ha delmål och långsiktliga mål. Vi lär oss om oss själva. Den här kursen är konkret och oflummig.

Chakra kursen är en annan typ av kurs. Den är lite flummig, lite annorlunda. Den baseras på Asiatisk träning, mycket töjning och andning i kombination med ganska tuffa meditationer. Den här kursen kan vara jobbig för själen.

Fasciakursen är lite speciell på så vis att den kombinerar ridlektioner samt kroppsmedvetenshetsövningar för ryttaren samt ”behandlingar” som man ger hästen. Måste jag sätta den i ett fack så säger jag att den är som Tai Chi för häst och människa.

Detta är alltså kurser för dig som känner att du har svårt att få din kropp att ta instruktionerna i kurserna. Men..ett stort men. När man kommit en bit i ridkurserna och håller på med överkursen så känner många att man liksom vill fila på detaljer och då går man dessa kurser bara för det. Man vill ha mer millimeterprecision i sina rörelser. Så man kan gå dem på alla stadier i sin ryttarutveckling.

 

Handkurserna är för svåra tycker många. Jag försökte göra dem så enkla jag kunde, fullkomligt basic kunskap men då vi i detta land inte har hästhantering alls på vårt schema så var det tydligen väldigt svåra kurser. Hästarna skämtar Aprilo med sina människor och hotar dem till livet om människan bestämmer var hästen ska gå. Drama blev det 😉

Grejen är att handkurserna är extremt viktiga. Det är de som utbildar hästen. Det är ganska enkelt att förstå att om hästen inte accepterar att människan bestämmer över var den ska gå så kommer den ju definitivt inte att vara speciellt lydig att rida. Så man MÅSTE liksom komma över den där tröskeln så att man kan börja utbilda sin häst. Många som gått handkurs 1 har gett upp. Det går inte att komma vidare. För det ändamålet så uppfann jag

Horsemanshipkurserna. De är gjorde för att ge människan ett bättre kroppsspråk, hästar fullkomligt avskyr människor som inte har ett organiserat kroppsspråk och där inte kroppen gör det hjärnan tänker. Såna saker är viktiga för en häst eftersom den läser oss på det viset. Om hjärnan säger 1, eller 87 saker och kroppen gör något annat så blir hästen inte så enkel att tas med. Så Horsemanshipkurserna hjälper oss med det, ger oss ögon att se och förstå hästen, ger oss Pondus och självkontroll.

Om man började gå Handkurs 1 och hoppade av den och istället tog några Horsemanshipkurser så är hand 1 inte längre ett problem. Man får ju alltid gå om en kurs kostnadsfritt så det är inte hela världen om en kurs var fel för en just då. Man bara mailar mig så får man gå om den igen.

Handkurserna är just nu 6 till antalet. Det är till 5 och 6 du vill komma för där börjar den riktiga hästträningen med longering och tömkörning. Alla tidigare kurser är en förberedelse för detta. Alla Handkurser består av 4 lektioner, en i veckan under en månads tid. Om man är flitig och ambitiös så går det ganska fort att komma till de ”roliga” kurserna. Att jag kallar dem för roliga kurser beror på att folk anser att grunden är onödig och trist, men vad de då missar är att vi tar bort en massa potentiell bråk som folk har med longering och tömkörning, vi har redan lärt hästen allt så han kommer inte bete sig som att longervolten är en racerbana, att bita sig fast i en tygel, köra ut en bog, vägra gå i ett varv, vägra gå i form etc. Han behärskar redan allt det där så det är bara att tuta och köra. Minsta motståndets lag kallar jag det.

Vad gör handkurserna mer? De tränar ryttarens hand. När man är en färdig ryttare så finns det ett antal väldigt precisa tygeltag som kräver en enorm känsla och timing. Du lär dig dessa tygeltag när du står på marken. Vilket gör att din hand blir väldigt väldigt trevlig. Fina ryttarhänder är en bristvara idag.

 

Sååå, ni ser, utbildningen är väl genomtänkt in i minsta detalj. Har ni fler saker som ni skulle vilja ändra på eller klaga på? Maila mig!!!

Till sist vill jag påminna er om att det aldrig är bra att fastna i en kurs. Träna mer, träna hårdare, gå vidare. Ingen och jag menar INGEN blir lycklig av att fastna i en kurs och göra den igen och igen och igen. Varken hästen eller ryttaren gynnas av detta.

Det finns en utbildningsstege som ni hittar på denna länk. Där ser ni vilka kurser som man bör gå tillsammans. Det viktigaste är att ha hunnit med tom hand 4 innan man börjar med bakbenskursen. Innan det kan man ta handkurserna lite när som helst men ridkurserna blir lättare ju fler handkurser ni tar.

För dig som vill lära dig se vad jag ser så hittar du Lär dig se kurserna här.

Vi har även friskvård och hästräningkurser som du hittar här.

Och självklart då våra ridkurser.

Kurschemat för 2017 hittar ni här.

Årets julerbjudande är att alla nuvarande elever som köper en tremånaderskurs får köpa  enmånadskurser för halva priset. Dessutom så får du om du rekommenderar en ny elev till våra kurser 20 % rabatt på din tremånaderskurs.

Du som vill gå vidare med ridkurser eller handkurser, skicka in ett rid/handprov på kursen du nyss gått. Du hittar alla ridprov här eller i sista lektionen i din kurs. Du hittar alla Handprov här eller i sista lektionen i din kurs.

Du filmar och lägger sen upp filmen på tex youtube. Info om det hittar du här.  Sen kopierar du länken till filmen och mailar den till mig på blog@lindah.se eller lägger den i kursens diskussionsforum. Meddela gärna i mailet om du önskar gå vidare med kurs.

Jag blir tacksam om så många som möjligt skickar in ridprov innan jul men det går givetvis bra att skicka in ända till kursstart 6 januari. Jag kommer dock att ha lite semester och ni kommer att få vänta på svar om det skicka sin efter jul. Svar kommer dock men det kan dröja till efter nyår.

Trevlig helg alla.