PIC_0202
Jag tycker att det är viktigt att man lär barn en massa olika saker. Jag ser ofta barn som tävlar i hoppning och jag undrar alltid för mig själv hur dessa barn kommer att klara sig när de går över på stor häst. En stor häst kan man inte dra runt i innertygeln samtidigt som hela ekipaget lutar så att ryttaren nästan får skrapsår på innerknäet. en stor häst kommer att ramla och gå sönder om man rider den så. Jag undrar så varför man inte lär barnen att rida bättre redan från början. Det är inte viktigt att barn tävlar i hoppning. Det är viktigt att barn utbildas i ridning och häst. På alla möjliga sätt.

Logisk Ridning barn

Det är dessutom viktigt att man inte få barn fixerade vid hästens hals och huvud. Jag dog lite när en unge som var kanske 8 år stolt berättade för mig att hon fick sin häst att gå på tygeln. En häst som går som en stjärnkikare konstant men efter typ 30 minuter sågning och bändning så ger den väl upp och böjer snällt på sin hals. Alltså..ungen var 8 år….. Och kunde inte ens rida på ett bestämt spår varken rakt fram eller i en sväng. I alla kurvor hängde hon på utsidan av sin häst. Det är vi vuxna som smittar våra barn. En åttaåring kan omöjligt veta att hästar ska böja på sin hals… Om ingen berättat det för henne.

Jag tänker genast tillbaka på Spanien. Inga barn visste att hästar ska gå på tygeln vilket gjorde att efter kanske 6 månader på ridskola så kunde alla barn rida hästarna på tygeln. Och de visste inte ens att de gjorde det. De hade fullt upp att lyda ridlärarens instruktioner som innebar att lära sig balansera på hästen, att styra hästen exakt där den skulle gå etc.

Det gör mig ledsen att människor är 2016 fortfarande tror att om en häst böjer på halsen så bygger man upp den bra . Det gör mig ledsen att folk använder sig av pessoaselar, inspänningstyglar halsförlängare etc. Var finns logiken i det här? När ska folk lära sig att titta på resten av hästen? Jag tror helt ärligt att ingen lär ut sådant längre. Och det gör mig ledsen.
Det är viktigt att vi utbildar de unga på ett korrekt vis. Att vi vänder på en trist trend. Att vi lär de unga KÄNNA och se, att vi lär dem en massa olika saker. Det hade varit önskvärt att man lärde dem detta på hästgymnasiumen men helt ärligt, det är inte så.  Vill de unga ha kunskap så måste de aktivt söka efter den på annat håll än det traditionella. Problemet är väl att barn vill göra som alla andra barn gör…..

 

Bjuder på lite filmer om hur jag tränar barn. Jag har egentligen ett enda syfte med min träning. Jag vill lära barn att sitta kvar i alla situationer, få dem att känna sig helt avspända och balanserade på hästryggen så att de sen kan börja rida på riktigt. Det är en fördel att låta dem rida barbacka så mycket det bara går. På marken vill jag lära barnen att läsa hästen.

Jag tar emot barn i begränsat antal för hästlektioner på mina välutbildade ponnyer i Växjö. Ingen tidigare erfarenhet krävs. Krav är att en engagerad förälder är med på alla lektioner. För intresse maila mig på blog@lindah.se

 

Här är lite relaterade länkar till begreppet gå på tygeln

Hur man får en häst att gå på tygeln

Gå på tygeln

Svankande ryttare ger svankande häst

Samling på olika vis

Heta och springiga hästar

av Lindah