Det finns många sätt man kan göra det på. Det ena mer horribelt än det andra. Alla problem en häst gör eller har beror på att den är sned eller låst eller/och att ryttaren är det. Man måste alltid ”låsa upp” ryttaren först för att hästen ska kunna arbeta rakt. Hur kan man lära ut sånt här för att lossa på en häst? Seriöst, testa att göra detta på dig själv och se hur du mår sen…..

”Först skulle vi lossa hästen i vänster sida genom att först från marken vrida huvudet 90 grader mot halsen o samtidigt lyfta inner bettring upp mot örat. Tuggnin o avslappning var målet.. Samma arbete i skritt med tillägget att benen ska korsa sig o flytta hästen utåt. Först från marken sen uppsutten. Krångligt minst sagt, speciellt när vi inte har jobbat sidvärts nånting i princip.. Känns som att jag kan få samma resultat utan att härja henne i munnen.. Dessutom tappar jag kontrollen över resten av kroppen(min) när jag ska mecka med hennes huvud? ”

”Det kändes som att jag hamnade som en slags koppling mellan fram o bak, bakdelen göt en sak o framdelen gör en annan.. Hästen blir liksom kapad på mitten.. Fokus ligger i fram ändå talar tränaren om att det är ryttarens kropp o skänklar som ska styra.. Hela tiden paradoxer: ryttarens kropp ska styra men vi får bara verktyg som styr huvud först o sen bogtänk. Aldrig att bakdelen nämns.. Det får mig att tänka på novisens utveckling: börjar rida huvudet gör att sen utvecklas att rida hästen längre bak allt efter utbildningen av ryttaren fortskrider.. Tränaren verkar  ha fastnat framför sadeln!”

Jag behöver väl inte nämna att de ovan beskrivet inte är något jag står för eller skulle be någon göra?För att lossa på en häst måste man först får ryttaren medveten om vad i hästens kropp man måste lossa på. Att vrida huvudet i 90 graders vinkling lär inte hjälpa. Ej heller att böja hästens hals. Så här brukar jag lära ryttare att hitta sin hästs snedheter och låsningar.

Vad händer om man inte lossar på sin häst? Tja, då blir den till sist halt. Du kan läsa lite om något som kallas för tygelhälta här.

av Lindah

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *