Efter mycket påtryckningar så ger jag nu ännu ett förslag på ett ridpass. Som vanligt gäller det att ryttaren har grunden innan hon försöker utbilda en häst, dvs:

*Du sitter exakt mitt över din häst

*Dina ben hänger exakt likadant ner längs hästens sidor

*Ditt bäcken är parallellt med hästens bäcken.

*Du har total kontroll på hans bukrotationer

*Du viker dig inte i midjan.

*Du svankar inte

*Du har en lodrät sits utan Charlie Chaplinfötter med tillhörande dito knän.

Om du INTE behärskar följande så går passet ut på att lära dig själv behärska detta. Under tiden du lär dig detta så är skritt en lämplig gångart och då låter du hästen såklart gå på behagligt lång tygel, dvs med en viss kontakt och med nosen framme. Detta moment kan ta några månader/år att behärska.

Ok, du skrittar fram din häst på lång tygel, letar upp skolskritten (på det stadiet där ni just nu befinner er i er utbildning) och lossar därmed både dig själv och din häst. Följ fyrkantsspåret. Fokusera, känn, bli ett med din hästs sinne och tankar.

Tänk om din häst var ett flipperspel och att det är en liten järnkula som roterar runt i hästen. Känn, tänk, filosofera på var denna kula befinner sig. Åker den hit och dit, fram och bak, sida till sida? Eller ramlar den konstant ner i ett framben, ända ner till hoven kanske? Hur kan du förhindra den att ramla ner i ett av frambenen? Känn, känn, var är kulan nu? Och nu? Och nu? Och nu? Tappa inte fokus, ha koll på kulan hela tiden.

Förmodligen kommer du att komma på att den alltid vill befinna sig i ett av frambenen. Och så kan man ju inte ha det så ditt första mål är att få den mitt mellan frambenen och att inte låta den komma för nära ett av frambenen så att den ramlar hela vägen ner till hoven. Hur kan du göra för att hålla den i mitteln. Finns det ett samband med att den åker till tex höger fram och att du inte sitter på vänster sittben? Eller finns det andra samband? Lutar du dig konstant åt det hållet hästen går? Analysera, balansera och få koll på den där jobbiga kulan.

Behåll tanken och börja rida snett igenom. Kan du behålla kulan i mitteln även i en sväng? Eller ramlar den ner i det frambenet du svänger åt? Hur ska du göra för att hindra den att åka ner i hästens innersta framben när du svänger? Rid snett igenom hela tiden, balansera, analysera…

När du har någorlunda kolla på att den inte ramlar ner i ett framben så kan du börja tänka på att du ska försöka få kulan att inte alls vara ens i närheten av frambenen, utan få den att stanna i mitteln men låta den hamna längre och längre bak i hästen. Och tänk då på att om du flyttar den en halv meter bak så är det mycket stor chans att den i ett obevakat ögonblick kommer att i raketfart åka fram och glatt hoppa ner i ett framben. Så försök alltså att få den långsamt, lugnt och gradvis längre och längre bak i hästen.

Tappa inte fokus, tänk, känn, analysera och balansera den här kulan. Har du fokus så testa i vilka gångarter du vill men tappa inte fokuset.

Lycka till!!!!

av Lindah

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *