Ibland funderar jag extra mycket på vissa saker. Oftast är det när jag håller lektioner som jag kommer på saker att fundera på.  En sak som jag ofta tänker på är att folk i allmänhet när de ser en ryttare sitta så här kallar det att hon sitter i stolsits.

Logisk Ridning, innerskänkel

Och när de ser en sån här bild så säger de bra och kallar det att ryttaren sitter i lodrät sits.

Logisk Ridning, ytterskänkel

Men vad folk inte verkar veta är att på bilden överst så ser vi ryttarens innerskänkel och på bilden nederst ser vi ryttarens ytterskänkel.

Det heter ju att hästen ska böja sig runt ryttarens innerskänkel, därför ska innerskänkeln vara längre fram, samt så är tån lite utåtpekande vilket tår blir när sittbenet befinner sig långt fram. I begreppet böja sig runt innerskänkeln så ingår sittbenet, ryttarens skänkel börjar i sittbenet. Sett framifrån så är innerskänkelns lår tjockt och runt.

Ytterskänkeln däremot ber hästen att länga sin utsida, därför är den lite längre bak, tårna pekar framåt vilket tår gör när sittbenet är långt bak. Även ytterskänkeln börjar i ryttarens sittben så eftersom ytterskänkeln är långt bak måste sittbenet vara långt bak. Sett framifrån så är ytterskänkeln platt och syns inte så mkt bakom sadelns knävulster.

Så vi repeterar. Detta är en innerskänkel som hästen ska böja sig RUNT.

Logisk Ridning, innerskänkel

Detta är en ytterskänkel som hästens ska böja sig FÖR.

Logisk Ridning, ytterskänkel

Så enkelt, så logiskt. Så kan någon då berätta för mig varför folk sitter och försöka rida skolor, hörn och volter med fötterna parallella och inner sittben bakåt och ytter framåt, eller för all del specialaren, ytterskänkeln på insidan och innerskänkeln på utsidan?

It makes no sence. En böjning innebär att hästen innerben inte rör sig likadant som hästens ytterben. Då bör ju ryttarens ben också göra olika saker tänker jag men jag är kanske helt ologisk, vad vet jag liksom ….

Det är liksom helt förklarligt att ni inte får igenom saker om ni inte gör som man ska. Då får ni en himla massa symptomfel som såklart alltid måste lösas med tyglar…


av Lindah