Det finns nog ingenting som väcker så mycket känslor hos hästfolk som det här med hästens arbetsform. Det kan utbryta rena rama världskrig i diskussionerna om vår kära vän hästen.  Det är ett svårt ämne även för mig som studerat biomekanik i väldigt många år. Det är inte svårt för mig att se, men det är svårt att förmedla det jag ser till andra.
Det första vi måste lära oss skillnaden på är olika sorters arbete. Många bedömer/fördömer hästens form på tävling. De jobbar FEL sägs det ofta. Men vet ni vad? Tävling är yttersta formen av en gren. Det är inget hälsosamt uppbyggande arbete som vi ser på tävling. Tävlingsformen är sällan en form som gynnar hästen. Det är domarna som premierar en viss form och en viss rörelse med benen. Men detta har sällan, sällan något med korrekt arbete att göra.

Logiska ridkurser online

Vi måste förstå att hästar har ett hållbarhetskonto. Tävling TAR poäng från hästens hållbarhetskonto. Detta innebär att om man alltid tränar på eller eftersträvar tävlingsformen även under den vardagliga träningen så kommer man hela tiden att ta poäng från hästens hållbarhetskonto. Ett konto man hela tiden tömmer blir till sist tomt, det är ren och skär logik.

Träning däremot, den måste GE poäng på hästens hållbarhetskonto. Som en insättning på vilket bankkonto som helst. När man samlat riktigt många poäng på sitt hållbarhetskonto så har man råd att ta ut poäng, dvs tävla.

Detta gäller oavsett om du tävlar i dressyr, hoppning, distans, WE, trav, galopp, Islandshäst etc. Det är ALLTID så. Tävling sliter på hästar, d.v.s tävling tar poäng från hästens hållbarhetskonto. Träning, och nu menar jag korrekt träning sätter in poäng på hästens hållbarhetskonto.

Därför är det viktigt att man ALDRIG varken bedömer eller dömer tävlingsekipage på termerna hållbarhet. Det är inte det tävling är till för. Tävling visar vem som lyckats sätta in mest poäng på hästens hållbarhetskonto. Eller, det är inte alltid så. Vissa hästar kan tävla bra en kort tid, men en dag är kontot tömt och hästen är slut som artist.
Hur fyller DU hästens hållbarhetskonto?

Logiska ridkurser online

av Lindah