Hoppning är inte min gren. Jag kan inget om det alls. Men jag kan däremot mycket om ryttare och balans. Generellt sett så så gör folk det felet att de slänger bak underskänkeln och fram överlivet som om hästen skulle ha hoppat ett hinder på typ 3 meter eller så. Oftast placerar sig ryttarna i denna sits tidigare än hindret dessutom. Även en hoppryttare ska ju sitta så att han kan landa på fötterna om hästen försvinner under honom. Det kallas att vara i hästens balans.

Om ryttaren INTE sitter i hästens balans så blir man oföljsam mot hästen och kan inet prestera så bra.

Den här artikeln handlar om en tränare som verkar klok. Han säger att framvikt, dvs att sitta framför hästens balans är inte bra. Han försöker lösa det genom att be ryttarna korrigera sina ändar, dvs ta upp händerna och trycka ner sina hälar. Då bör de rent teoretiskt bli mer upprätta. Jag hade nog valt att korrigera det i ryttarens mittdel men det är skitsamma, vi vill samma sak.

Den här ryttaren sitter i sin hästs balans på ett strålande sätt. Inga skänklar u ljumskarna där inte. Och det går som synes ganska bra 😉

Dock är det ju inte så det brukar se ut. Det brukar mer se ut så här, ryttare som reflexmässigt slänger bak underskänklarna i hästens ljumskar och därmed tappar all balans och följsamhet.

Det som skiljer en BRA ryttare från en vanlig ryttare är balans, oavsett vilken gren man rider.

Balans är något som man aktivt måste träna på.

av Lindah

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *