Jag tycker att det är trevligt att visa upp filmer där hästar INTE tvunget måste bändas ner på tygeln. Det är en bristvara idag. Därför kommer jag framöver att visa upp filmer från helt vanlig vardagsträning där hästarna tränas till att bli stolta, träningsvilliga och glada individer som senare alldeles frivilligt ”går på tygeln”. För att gå på tygeln är något som är viktigt när en dressyrdomare ska bedöma ekipaget. Till vardags har varken häst eller ryttare något behov av att gå på tygeln. Däremot så har hästar nytta av att bli gymnastiserade och smidiga, att deras bakben börjar bära, att ryggen välvs och blir swungig.
En av de viktigaste faktorerna till att uppnå målet är att hästar lär sig ta svängar och kurvor på ett korrekt vis. De flesta hästar håller på att ramla när de ska genom en hörna. Antingen så hänger de tungt på innerbogen, eller så sätter den innerbak framför ytterbak och sätter då fälleben på sig själva vilket såklart inte är så bra om man vill få en stolt och träningsvillig häst. Så mina träningar brukar handla till 90 % av att lära hästen att ta sig igenom hörnor och att lära ryttaren att inte hindra hästar i svängar. Dock är det sällan en bra ide att rikta ryttarens fokus på att vi tränar just hörnpasseringar för då blir hörnpasseringarna fel.

Så det svåra som tränare är att uppfinna övningar som riktar ryttarens fokus på annat som jag vet leder till att de får det lättare i svängar. Hästar är nämligen skapade som så att de inte gillar att ha krav på sig att göra en speciell sak. Då biter de ihop och försöker stå emot.

Sa jag att det är svårt att vara tränare ;-)?

Iallafall, här är lite godbitar från helgens träningar.

Här tränar en hoppryttare på att få med sig bogarna runt en sväng.

Förbättrar bakbenstekniken på dressyrhäst

En dressyrhäst jobbar med hörnpasseringar

En westernhäst förfinar svängtekniken

Övergångar ryggning-trav i syfte att förbättra swungen i trav
Den här unghästen var absolut överallt förutom där vi var så fokuset var bara att få henne att befinna sig på samma planet som vi. Nästa gång kanske vi kan få henne att befinna sig i samma land som oss.

Sååå, dagens inspiration. Våga träna hästar utan att kräva att de går på tygeln. Jag lovar att det kommer att gå såååå mycket bättre då.
av Lindah

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *