Det här var en väldigt rolig lektion. Lektionen innan så red vi ett enkelt dressyrprogram för att kolla av var ekipaget står just nu. Vi kom bland annat fram till att övergångarna uppåt var svåra, hästen ville absolut inte vara harmonisk då utan han ville köra upp sitt huvud och undvika ryttarens hand. Så då måste man ju lära hästen ett annat sätt. Det finns många sätt man kan träna på då, det sämsta sättet att träna en häst som vill slå sig fri är att hålla fast hans huvud. En häst som slänger med sitt huvud gör det för att han är rädd för att ramla, han har alltså svårt att hålla balansen. Ni kanske har läst det gamla blogginlägget om hästens balans? Om inte så gör det. Ni hittar det här.
Man måste istället för att försöka hindra hästen från att balansera (genom att tvinga honom att gå på tygeln) istället hjälpa honom att balansera. Man måste ställa sig frågan VARFÖR han blir obalanserad.

Om ni såg och lyssnade på den här filmen så såg ni att vi kom fram till att hästen här trodde att han bara hade tre ben, ett framben och två bakben. Då är det självklart ganska svårt att balansera. Det är inte alls ovanligt att hästen helt saknar medvetenhet om ett ben eller två men oftast så är det bakbenen som hästen glömt bort att han har, framben är ovanliga att de glömmer.

Så nästa gång din häst slår sig fri, hjälp honom istället för att sätta på honom en tvångströja.
av Lindah