Den senaste veckan har jag av tre olika ryttare hört denna mening men i olika varianter. Det verkar vara ett stort problem att hästar går med huvudet högt och ”vägrar jobba”…..

Jag har sett tränare hoppa upp på hästar som går med huvudet i vädret och bända ner huvudet på häststackaren. Inte förrän hästens svans pekade rakt upp i himlen så var tränaren nöjd med ihopbändningen….

Jag frågade en gång en ryttare om hen visste varför hästen går med huvudet högt. Svaret var luddigt, men i stort sett så anklagade hen hästen för att vara dum och lat och ofokuserad.

Det är enkelt att bända ner ett hästhuvud. det är bara att dra i de där snörena som sitter framtill. Men frågan är om det hjälper?
Det finns en missuppfattning som lyder att om man får ner hästens huvud så arbetar den med ryggen…. Det är inte sant. Hästar som går med huvudet högt arbetar massor med ryggen. Om man tar ner huvudet på den så arbetar den ännu mer med ryggen.

Man vill INTE att hästen arbetar med ryggen. Tänk lite logiskt nu. För mig är definitionen av en arbetande muskel att den drar ihop sig och blir kort. När hästen gör ryggen kort genom att arbeta med sina muskler så kommer svansen och huvudet att åka upp. Då ser hästar ut typ så här.

balloon-animal

För att förklara det här enkelt så kan man tänka sig att hästens ryggmuskler (de som går längs hela ryggen) har en viss längd. Är de korta så åker svans och huvud upp. Helt logiskt. Om man drar ner hästens huvud så att hästen ”går på tygeln” så kommer svansen att åka ännu mera upp. Typ så här. Då har man verkligen fått en arbetande rygg och en häst som lutar neråt framtill (här kan de som har problem med att sadeln glider framåt kanske få sig en ahaupplevelse)

balloon-31-horse

 

Varför vill man INTE ha en arbetande rygg? Tja vi kan ju kolla lite hästanatomi.

Vi kollar närmare, på de där ”pinnarna” (tornutskotten) som sticker upp från hästens ryggrad. Vad tror ni händer när ryggmusklerna drar ihop sig? Jo, Tornutskottens översta del kommer närmare varandra. Kissing Spines (pdffil)  kanske är ett ord ni hör talas om? Det får man bl.a av en arbetande rygg.

 

Så man vill faktiskt INTE ha en arbetande rygg. Hur skapar man då denna arbetande rygg som man inte vill ha? Det är enkelt. Först kör man ner sittbenen i ryggen på den, kommer djupare ner i sadeln som många så vackert säger. Sen juckar man så att den rör sig fortare samtidigt som man håller ner dens huvud. Då får man en sån här arbetande rygg och på köpet en lycklig och harmonisk häst (inte)

Varför blir det så egentligen? Tja, om man trycker på en muskel så drar den ihop sig och blir kort, arbetar. Om man sen ”följer med” hästen och juckar som om man satt på en känguru eller en kanin (eller något annat djur som hoppar jämfota med bakbenen) då har man fullbordat verket.

Är man logisk så gör man tvärtom. Man tar bort sittbenen från hästens känsliga rygg så att muskeln inte får en impuls att dra ihop sig. Sen slutar man att ”följa med” hästen, slutar jucka och sitta stilla. Då kan hästens ryggmuskler äntligen slappna av och bli långa och därmed släppa ner sin hals och sin svans. Ni vet väl att svansen på en bärande häst aldrig pekar uppåt va? Hästen kommer att börja aktivera sina magmuskler så fort ryttaren aktiverar sina magmuskler, hästen härmar nämligen vår kroppshållning. Det är som så att för att ryggen ska kunna lyftas så måste magmusklerna börja jobba och därmed lyfta upp hästens rygg.

Detta är dock sjukt svårt och man lyckas inte i början. Man kommer att drabbas av muskelkramp och sendrag och ens ansikte hade platsat på vilken Picassotavla som helst ;-). Det krävs nämligen sjukt mycket muskler hos ryttaren för att lyckas med detta.

Men nr man tränat ett tag så kommer man att uppnå den här skritten.

Man kan även sitta stilla på stora tjusiga gångartshästar även om det kräver en ofantlig muskelstyrka.


Så var ville jag komma med det här inlägget tror ni? Jag vill nog komma till att jag skulle önska att vi slutade beskylla hästar för att vara dumma och lata och och ofokuserade och att man kanske börja tänka lite på om man själv är dum (ologisk) lat och ofokuserad. Framför allt så vill jag att man slutar bestraffa hästens mun…. Det vore trevligt om folk började tänka lite logiskt, ifrågasätta rådande normer och fråga sig om det är logiskt att en häst börjar jobba för att vi sliter den i munnen och kör ner sittbenen i ryggen på den om än aldrig så lite.

Alla kan lära sig att göra livet lättare för hästen, alla. Jag har ryttare från 15-80 år som når hissnande ahaupplevelser med väldigt enkla medel. Jag har skogsmullar och sm ryttare, hoppryttare och Islandsryttare, dressyrryttare och westernryttare. För oavsett ras eller inriktning så är grunden densamma. Sitt stilla och få bort sittbenen från hästens rygg. På köpet får du en snyggare rumpa och plattare mage.

 
av Lindah

Ett svar på ”Hästen är dum och går med huvudet högt”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *