Jag hör ofta att folk har problem med hästar som inte är lugna nog att arbeta som de ska. Hästarna hoppar till för ljud och livsfarliga paddockstolpar;-), den bokar när det ska fattas galopp, den vill inte det och den vill inte det.

Tyvärr så är det ju så att vi vanliga ryttare har nästan samma svar på allt hästen gör som inte passar oss. Vi drar den lite i munnen och sparkar lite på dem med benen. Vi böjer dens hals. Detta fortgår i evigheters evighet. Men det hjälper liksom aldrig riktigt.

Jag är ju ett stort fan av att lära en häst en enda gång och att den sen kan den saken. Hästar lär sig inget av att vi försöker hindra dem från att göra bus. Det enda som händer är att den blir avtrubbad för våra hjälper. Vissa människor blir alldeles för aggressiva, vissa blir rädda och sen finns det faktiskt en del som VILL att hästen ska leva lite rövare för de tycker att det är roligt. Hästar förstår inte ordet inte, du får inte…

Faktum är att det absolut första en häst ska kunna är att gå fram. För att kunna rida den fram så måste man först ha en broms och den lär man smartast hästen från marken. Vet man att man har en broms så r det lättare att våga rida framåt.. Riktigt heta hästar har oftast varken en broms eller en gas. Ingenting fungerar liksom. Då är det grundarbetet som brister.
Om man är en sjuhelsikes skicklig ryttare så behöver man inte lägga så mycket tid på förarbetet.. Man måste då vara extremt välbalanserad, orädd och stark. Det enda hästen ska är att gå FRAM, FRAM och FRAM. Den här ryttaren är min idol, han är så grymt välbalanserad och hur mycket hästen än far omkring så är hans händer stilla. Det här är ridkonst på hög nivå. Det är extremt sällan man ser en ryttare kunna sitta kvar i det här utan att rycka hästen i munnen. Det enda han ber hästen är gå fram. Det är en rak och enkel order som hästen både förstår och kan utföra.

Vi andra, som inte rider så bra eller är så orädda som killen ovan, vi får ta en längre väg.  För att jobba med en häst som är besvärlig så är det smart att den är lite avrastad innan. Jag löslongerar gärna. Då är det väldigt enkelt att få till det där FRAM. Bockar den så jagar jag den ännu mer så att den lär sig att det är lite jobbigt att bocka. Om man alltid besvarar en bock med FRAM så slutar de väldigt snart bocka. Detta är ett mycket smartare sätt än att försöka bromsa bort bockningarna, såsom man oftast av ren självbevarelsedrift gör när man rider. Då blir det liksom aldrig jobbigt att bocka men hästen lär sig snabbt att om den bockar så slutar ryttaren att försöka fatta galopp eller vad det nu är. Beteendet släcks aldrig bort utan ligger alltid latent.. Så för mig är det viktig att programmera in i hästen att om den bockar så måste den springa fortare. Det ska bli jobbigt att bocka. Jag vill att bockningarna helt försvinner ur hästens register.  Här får jag alltså både en avrastad häst och så lär jag den att bocka är asjobbigt.

Start och stop nämnde jag. Få hästar har en sådan som funkar 100 % oavsett när och var man ber om den. Jag personligen är en feg tant med dålig rygg. Jag hade aldrig någonsin klättrat upp på en unghäst som jag inte är 100 % säker på att jag kan stoppa precis när som helst utan några som helst problem. Det är inte så där jättesvårt att lära en häst ett röstkommando för stopp.
Nu har vi alltså lärt hästen att om den bockar så får den jobba ännu mer. Vi har lärt den att stanna. Stannandet tränar man in efter att man tröttat ut den med löslongering en stund. Fördelen med att göra så här är att hästen har aldrig lärt sig att den kan skrämma människor eller att den inte måste lyda människor. Den har heller inte blivit skadad i sin mun eller utsatt för massa meningslösa hjälper. Du har fortfarande en väldigt oförstörd häst.

Då har du löst en himla massa problem. Jag har aldrig någonsin haft en unghäst om jag ridit in som bockar under ridning. Det lär de sig på några gånger att man inte ska. INNAN jag ens suttit upp på den. Om en av mig inriden häst skulle bocka under ridning så hade jag tagit det som ett misslyckande.Jag tycker att hästar får göra vad de vill i hagen. Men när de har en människa i koppel eller på sin rygg så måste de bete sig precis lika bra som ni gör när ni är på er arbetsplats.

Inget av sätten är FEL, utan det beror på hur bra just du rider eller hur modig du är. Jag som är en tant med dålig rygg väljer markvägen dock 😉

Att rasta av hästar från marken borde fler göra även på äldre hästar. Att få busa av sig lite lös innan ridning om man tex tillbringat dagen stillaståendes i en trist hage gör ridturen så mycket mer trevlig och koncenterard. En trött häst är en snäll häst..

Sååå, släpp hästarna fria!!!!
av Lindah

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *