logisk-ridning-citat

Då och då så blossar det upp en debatt om hur hästar rids dåligt. Klagomålens fokus är olika men i huvudsak handlar de om avknäppta halsar, hårda nosgrimmor, blödande munnar, blåa tungor, rollkur etc. Det klagas och klagas men det händer liksom inte så mycket.

Det senaste som jag läste var det här, foto tagna av en Josefin Åkerberg från en 4 åringsfinal i Flyinge.

Här blir det ju så oerhört tydligt. Hästarna värmdes tydligen upp av deras ordinarieryttare och då reds de inte vackert, typ det ser för jävligt ut och sen reds samma häst av Charlotte Dujardin och då såg det inte  alls hemskt ut utan det var väldigt trevligt. På bara ett fåtal minuter så gick hästarna bra. Det här betyder alltså att det är inte hästens fel att den går dåligt utan hur hästen går/rör sig/visas upp bestäms av ryttarens kompetens.

För ett tag sen skrev Bo Tiblin ett intressant inlägg i debatten.

Det intressantaste i det han skrev är följande:

”Jag tror att vi stängt in oss i en ”dressyrbubbla” där vi låst fast oss i system, som inte fungerar.  Detta är ingen liten fråga utan den kräver en omfattande och djupgående analys. Egentligen handlar det om en enda faktor: utbildning. I de system vi nu har för utbildning av tränare och domare finns oerhört stora brister, som inte kan rättas till med punktinsatser utan som kräver ett totalt nytänkande.”

Jag tror att han satte huvudet på spiken här. Fast jag håller inte med honom ordagrant men just vad gäller det ovan citerat så har han rätt.

Det finns ett fel i utbildningen. Vi måste tänka om.

I mina tankar så är det så att vi ju har förbättrat sporthästen på ett oerhört bra sätt på evolutionärt sett kort tid. Vi har gått från Stabila Volvo till ytterst extravaganta och explosiva Formel1 bilar.

Det är ren logik att att man kör en Volvo och en Formel1 bil på olika vis. En Volvo behöver inte direkt bromsas på samma vis som en Formel1 bil. Framförallt så kan man inte köra Formel1 bilen på det viset den är tänkt att köras om man inte kör på en Formel1 bana. Resultatet hade blivit ödesdigert.

Och det är precis där insatsen behövs. Vi behöver avla fram ridsportens Formel1 ryttare. Nu är det ju dock så att i människans fall så räcker inte aveln. Vi måste istället sikta på utbildning av människor.

logisk-ridning-ar-en-dans

Utbildningen som finns nu baseras på att ryttarna ska rida Volvohästar. Men problemet är att det inte är Volvohästar som man tävlar med. Det är Formel1 hästar.

Det är inte så att ryttare VILL sitta och slita och dra i hästar. De är inga onda varelser. De har helt enkelt inga redskap för att hantera en Formel ett häst mer än att dra i de där tåtarna framtill.

Det blir ju så väldigt tydligt i exemplet ovan med Charlotte Dujardin. Det GÅR att rida hästarna annorlunda. Men det krävs en helt annan utbildning av ryttarna.

Man kan säga så här att en häst behöver alltid  ridas med hjälper. För att göra det enkelt så säger vi att denna hjälp är 10 kg stark. Om vi driver eller om hästen driver fram sig själv med 10 kg från varje bakben så blir det 20 kg som ryttaren får i sin hand. Om hon är en helt vanlig svensk utbildad ryttare så drar hon. För hon vet inget annat. Kanske hon drar på olika vis, man kan tex dra halsen åt vänster och sparka lite med bara ett ben, fördela de där 20 kilonas driv olika mellan händerna. Man kan konstant skifta huvudet höger vänster, man kan be hästen gå lite sidvärts vilket faktiskt kan tillfälligtvis minska drivet eftersom hästen när den har korsade ben kommer att sätta fälleben på sig själv om den driver framåt just då.

Men på det stora hela så spelar dessa hjälper ingen större roll. Det är symptomlösning.

Vad en bra ryttare som Charlotte Dujardin gör är att hon använder sin rumpa, sina lår, sin mage, sin rygg, sin bål och framförallt sin hjärna till att icke synbart för ögat fånga upp och fördela de där 20 kilonas driv FRÅN sina händer. Hon fångar upp energin i sin kropp istället. Och voila, hon kan ge hästen handen. Det är ingen magi, alla kan lära sig det men det kräver att man tar sig tiden. Citerar en av mina elever som sammanfattar det här väldigt bra. De flesta har ingen aning om det här.

”Hela den Logiska Ridningen skulle kunna heta ”Lär känna din bakdel”… Har försökt hitta de där sittbenen….Något nytt har jag gjort åtm….en ny träningsvärk på nytt ställe har infunnit sig iaf. Och det måste vara positivt! Sen om det är sittbenen som var aktiverade eller någon annan del, det är lite oklart just nu… ?Jag hade ärligt ingen aning om hur många riktningar, spännpunkter, vridningar man kunde göra med sitt bakparti…helt fascinerad!Jag har blivit rumpmedveten!”

Så mitt lilla bidrag till debatten är att nej, de där ryttarna som alla anklagar för diverse hemska saker de är inte elaka. De är bara outbildade på Formel1 bilskörning. Sån utbildning är ytterst svårt att hitta i Sverige. Det finns ett fåtal utbildare som lär ut detta (däribland jag) ”annorlunda” sätt att rida men tyvärr så innebär det ju att man som ryttare måste gå tillbaka till att ”inte kunna rida”. Det är ju ganska solklart att få ryttare vill göra det.
Jag tror att det tar minst en generation att vända det här. Man kan bara utbilda framtidens ryttare men det är svårare att utbilda om de som är proffs nu. Jag har förmånen att bland eleverna ha ryttare av olika ålder att studera och jag ser att det är galet enkelt att lära de unga detta, de suger åt sig som svampar, men det är lite svårare att utbilda de som redan har timmar och åter timmar av dålig ridning bakom sig.

Om man vill vända detta snabbt så är det domarna man måste ta sig an. Det måste helt enkelt bli en förändring i vad de accepterar. De följer liksom inte TR. Visar ett urklipp från detta i bilden nedan.

logisk-ridning-tr

Tänk om domarna kunnat skifta sitt fokus och helt döma ner alla som INTE har nosen något framför lodlinjen samt INTE har nacken som högsta punkt. Som det är nu så vet ju alla innerst inne att det är fel men det hade blivit för obekvämt att göra något åt det. Kan man kanske om utbilda alla domare? Eller helt byta ut dem? Jag är fullkomligt medveten att det kommer att bli ett ramaskrik bland de tävlande om detta införs. De som varit på topp i många år är helt plötsligt inte det längre. Det kommer inte att bli smärtfritt att genomföra detta såklart.

Om vi bara införde krav på att nacken ska vara högsta punkten så hade vi kommit bort från oerhört mycket fulridning. Det är ytterst svårt att ha nacken som högsta punkt och ändå kunna prestera på en dressyrbana. Endast en Formel1 ryttare klarar det.

logisk-ridning-nacken-hogsta-punkten

Nåväl, det var mina tankar i den här debatten.

Det är alltid okey att dela inlägg från denna offentliga blogg.
av Lindah