Många undrar och stör sig på varför jag har tömkörning och longering så långt in i kurserna. Många vill göra det här NU, men ännu hellre igår. Men det finns ju så otroligt mycket annat man kan göra med sin häst från marken. Det kan vara allt från miljöträning, bomarbete, ledarbete.  Varför måste man vänta undrar många. Mitt svar brukar förbrylla en del.




Jo för att ridsporten ännu inte har uppfunnit doserade ridbanor 🙂

?!?! Undrar du säkert. Jo, men du har väl sett en travbana? Redan för en himla massa år sedan så kom man på att travhästarna fick ont i benen när de tävlade. Man kom på att det beror på att hästarna i en sväng sliter hårt på sina leder om inte kroppen befinner sig rakt ovanför benen. Man tänkte till och kom fram till att om man gjorde kurvorna lutande (doserade) så skulle hästarna även i hög fart i en sväng befinna sig rakt ovanför sina ben. Det här var riktigt smart tänkt. Kolla på bilden här. Där ser ni att hästarna lutar inåt men att de ändå är raka i förhållande till underlaget/banan. Det ger minimalt med skador trots att travhästar springer i oerhört hög fart.

doserad-travbana

Så därför väntar jag med longering och tömkörning. ?!?! Undrar du säkert igen. Jo men kolla på ekipage runt om dig, även på proffsen. Du kommer att se att så fort en ridhäst befinner sig på en volt så lutar den inåt. Detta sker både vid ridning, tömkörning och longering.  Hästar som lutar på en volt får ont i lederna. Så därför väntar jag. När hästen är rakriktad och väl medveten om sina kroppsdelaroch ryttaren är tillräckligt skolad i sin hand så kan man faktiskt både rida, longera och tömköra på böjda spår utan att behöva en doserad ridbana.

Ibland undrar jag om jag ska sälja in min ide om doserade ridbanor till folk. Jag tror det hade blivit en storsäljare 😉

Men , bara för att vi inte longerar och tömkör så kan man ju göra mycket annat som hjälper hästen att bli välskolad och kroppsmedveten.

Man kan t.ex använda bommar för att göra hästen mer rumsmedveten. Rumsmedveten? undrar du säkert vad det är? Jo det är det som gör att om två ryttare rider lika illa tävlar i dressyr så vinner den med bäst rumsmedvetenhet. Det är helt enkelt förmågan att vara medveten om var man är i förhållande till omgivningen, man kommer att rida vägarna mer perfekt än den ryttaren som har dålig rumsmedvetenhet. Både hästar och människor har en medfödd känsla (eller okänsla) för rumsmedvetenhet. De som har en dåliga sådan kan enkelt träna upp den, både häst och människa.

Om man tränat hästen mycket från marken så kan man om man t.ex är ute och rider enkelt hoppa av den och leda den förbi skrämmande föremål. För vad man än tycker om det så är det så att om ryttaren är det minsta lilla rädd och osäker så märker hästen detta och då kommer den att bli ”dum”. Det är bättre att hoppa av den innan den behöver bli dum. Men då är det ju helt klart en fördel att hästen är van att bli ledd och justerad från marken. Annars blir det svårt. En ryttare måste alltid i alla lägen vara fullständigt trygg med vad den gör. Är man inte det så är det bättre att hoppa av hästen. Så ju räddare och osäkrare du är ju mer nytta har du av att bli proffs på arbete vid hand. Här på filmen ser man ju en sak som enkelt kan översättas till lastträning. Det är samma sak. Du ber hästen att kliva upp på ett konstigt föremål. Kan man få den till det ena kan man oftast få den till det andra.





Sätten man kan arbeta hästar från marken är oändliga. Bjuder på ett litet axplock från sommarens filmer. Som ni ser så ser ingenting särskilt svårt eller komplicerat ut. Det finns en mening med att göra saker enkla. Det går enkelt att fuska sig till en massa saker så att det ser flashigt ut men vi jobbar inte så. Vi bygger en stabil grund från början, svårigheterna trappas upp i takt med att människan är redo för det. Svårigheterna i en övning sitter oftast hos människan. Träna människan istället för hästen är min grej. Då kan människan sen träna hästar.

Vi har inom det logiska ett brett sortiment av olika kurser i arbete vid hand, du hittar dem bland länkarna

 

Nästa kursstart är 7 Oktober. Du anmäler dig genom att maila med namn och adress till blog@lindah.se

Du hittar all info om priser och hur man studerar online om du bläddrar runt lite på hemsidan.

Det är alltid okey att dela inläggen på den här offentliga bloggen.



av Lindah