Jag gissar att det är många som har problem med hästar som är explosiva när ni rider. Det är ett stort problem på många olika vis eftersom man alltför ofta medvetet eller omedvetet bestraffar den när den blir rädd. Att omedvetet straffa den är att man råkar slita den i munnen eller dunkar den i ryggen när den gör något busigt. Det är det jag kallar helt normal överlevnadsinstinkt. Sen finns det de som medvetet bestraffar hästen för att den busar.
Det är ju tyvärr ofta så att ju mer hästen busar ju hårdare håller vi i den och ju mindre vågar vi låta den galoppera av sig utomhus. Vi sätter på skarpare bett och diverse hjälptyglar. Vi kallar hästen för dum och besvärlig.
Men har ni någonsin tänkt på att hästen kanske inte gör det för att han är dum utan för att det är ett behov han har?
Hästar är flyktdjur, de är byggda för att gå från 0-100 på 0,3 sekunder ifall ett rovdjur kommer. Det är alltså en naturlig och praktisk egenskap som djuret häst har inbyggt i sina gener.
I vår vanliga hästvärld så lever hästen skyddad och behöver sällan fly från vilddjur.
Men har ni någonsin funderat på att hästen kanske måste fly ändå? En kropp som är byggd för att fly kanske har ett system som behöver just fly? Och om den aldrig behöver fly i sin vardag, hur mår dens ”flyktsystem” så?
Kan det vara så att hästen på regelbunden basis måste tillåtas att få utlopp för sitt flyende? Kan det rentav vara så att det är därför den letar upp helt konstiga saker att fly för, tex brevlådan som den har passerat varje dag i två år eller en grindstolpe hos grannen? Kan det vara så att hästen uppfinner faror för att få en ursäkt att uträtta sitt behov?
Vad hade hänt om du hjälpte hästen att tömma systemet när han är helt lös utan att du straffar honom för det, medvetet eller omedvetet?
Kan det rentav vara så att OM du ger hästen chansen och dessutom uppmuntrar honom att få lov att vara ”helt galen” att han blir snällare att rida då?
Att vara galen i en longerlina är inte samma sak eftersom han just inte är fri att explodera precis som han vill utan jag menar helt fri?
Jag tror att alla hästar har en speciell frekvens för hur ofta de behöver det här. Vissa varje dag, vissa var tredje dag etc.
Hur ofta måste du tillåta din häst att vara busig ?

av Lindah

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *