Vi vet väl? alla att vår egen snedhet påverkar hästen. Vi är alla sneda, det raka finna inte, du kan läsa lite om det här. Det hjälper inte direkt att gå till kiropraktorn. du kan läsa mer om det här.

Man kan aldrig blir rak och det räknas inte att du kan stå rak för ridning handlar inte om att vara stilla i en position. Att sitta på en häst är som att sitta på en jordbävning. Det rör sig ständigt så ryttaren måste hela tiden sitta med (eller emot) hästens rörelser, kallas att balansera. Att lära sig rida är att lära sig använda sin kropp liksidigt. Innan man har koll på sin egen kropp så är det ingen ide att ens försöka utbilda en häst  för då kommer vi att påverka vår häst negativt och blir då tvungna att ägna oss åt kompensationsridning.

Mitt koncept utgår ifrån ryttaren, ryttaren och ryttaren. Först rakrikta denna så att all negativ påverkan på hästen uteblir. Men hästar är ju också sneda så ryttaren kan inte bara lära sig själv arbeta rakt utan hon måste kunna arbeta rakt fast hon sitter på en annan varelse som inte heller är rak. Pust, nu blir det jobbigt.

Många är inte medvetna om sin egen snedhet så det viktigaste är att först göra ryttaren medveten. Först därefter kan man börja ändra sitt rörelsemönster och detta måste man ju arbeta med konstant, när man går, står, sover ;-), arbetar och såklart när man rider.

Oftast är man inte medveten. En av mina kurser kan därefter vara en ögonöppnare, en smärtsam sådan 😉 för hur oliksidig man faktiskt är. Här kommer lite ord från elever om upptäckter efter kurser.

Är nog rakare. Lite olika upplevelse beroende på vilken häst jag rider: de äldre hästarna och hingsten känns ”rakare” medans  stoet upplever jag mig snedare på. Hon ”bryter isär ” mig när der blir lite jobbigt. Tog en lång tur med mycket fri galopp på henne i förrgår så på hemvägen så kändes hon o jag mer jämn.

Jag upplever kanske inte en snedhet men min högra höft är jag inte riktigt vän med. 
När jag var liten hade jag olika långa ben och var ofta till skolläkaren för det. Så troligtvis är det något gammalt som tar tid att rätta till. 
Men en sak som är säker är att det inte blir bättre av att sitta i sulky… Den ljumsken brukar protestera värst när jag sitter upp i vagnen. 
Igår noterade jag dock att värmen gjorde underverk. Ljumskarna höll sig lugna och den enda komplikationen var somnade fötter efter en timmes sittande i gynställning…

Känner mig nog rakare, men framför allt medveten. Märker att jag tittar mer på hur andra sitter, hur de och hästen rör sig. Är lite irriterad på min högerarm som viftar och vänster skänkel som inte jobbar som jag vill…

Jag tror jag är ungefär lika ojämn som tidigare men börjar få kontroll på kroppsdel efter kroppsdel så att jag kan rätta till det, tex när jag rider (inte all snedhet men iaf mer än tidigare)  Känns kul att rida igen o det går framåt för varje gång!

Jag är  frustrerad.. Visste inte att jag var sned innan men nu vet jag… Lutar åt höger som lutande tornet i Pisa… Har haft problem med spänningsvärk i höger sida i många år allt från skuldra till häl, men att jag lutade så mycket har jag aldrig tänkt på… Är i alla fall medveten och försöker använda den förtvinade vänstersidan mer…

Upplever mig som rakare (inbillat eller ej). Jag har ju förslitningsskador mm. Känner mig inte lika ”trött” i musklerna som tidigare. Senast jag var på massage så massören att jag inte kändes lika stel längre

Jag upplever mig (och alla andra) som snedare men efter att jag tränat så tycker jag att jag är lite rakare men möjligt att det är en inbillning

Jag har alltid haft problem med min höger sida, men efter alla knakningar så är jag faktiskt mkt bättre än någonsin. Är enormt mkt mera medveten om både mig själv och andra.

Funderade just på detta häromdagen… Trodde att jag började få tillbaka min snedhet som den var för tio år sen… Jag blev ju förstås aldrig av med den och troligen är det väl så att jag faktiskt kan känna den igen. Mer medveten.

Dåligt?-kompenserar min kropp ?

Bra? -Kan jag korrigera rätt?

Läste just bloggen om snett bäcken.. Känns som den där med olika höga är min variant.. hästen drar åt ett håll och en bog åker ut… Tror jag får leja ut ridningen alla dar i veckan o ägna mig åt rakriktning av ryttare…

Jag har snarare blivit mer självkritisk och tycker jag är sned överallt. Jag litar inte på lägesavkänningen av mina kroppsdelar och vill använda ögonen mer för att se. Jag vet att jag är sned, men vet inte var det kommer ifrån och vad jag ska göra för att hjälpa upp det.

 

 

av Lindah

2 svar på ”Elevers ord om sin snedhet efter kurser”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *