Här ser vi en fin film. Folk har i allmänhet så lätt för att bara leta fel. Jag tycker att man ska leta rätt. Ju lättare övningar man ger sin häst ju lättare blir det för den att göra rätt. En häst som alltid gör rätt blir en stolt och ”snäll häst” som tycker att det är roligt att vara på jobbet. Och det är ju det man vill.

Vad som är speciellt bra i just denna film är den ordlösa kommunikationen. Inga direkta hjälper syns men hästen följer så fint, så fint. Den följer med ledaren när den går in i volten och sen tillåter den ledaren att ”putta den utåt” när de går ur volten. Ofta ofta så går de dessutom i takt vilket ju är en av huvudingredienserna i ett ekipage. Att man delar en takt. Här följer hästen ryttarens takt. Då blir det enkelt för den att göra detta även från hästryggen. Den har dessutom lärt sig hur man tar sig runt en volt utan att välta. Den här nyss insuttna treåringen får den bästa starten man kan få i sitt ridhästliv. Det gillar jag. Så här jobbar vi med hästar, gör det enkelt för dem att göra rätt. Då blir det enkelt att göra massa rätt sen. Det ser okomplicerat ut, för enkelt kan en del tycka. Precis så måste hästträning vara.

En tanke man kan ställa sig själv, gör DU det enkelt för din häst att göra rätt eller sysslar du mest med att tala om för honom när han gör fel?

av Lindah