De flesta av våra sinnen är riktade framåt. Näsan som vi luktar med, ögonen som vi ser med, öronen som vi hör med (de sitter på sidan men tratten är riktad framåt kan man säga grovt förenklat), munnen som vi pratar med, händerna som sitter på armarna används ofta framåt för att känna och fixa…
Vi har allt fokus framåt, vi gillar att förlika oss på det vi ser och har framför oss. Det är enkelt att göra det här. Det som är bakom oss eller under oss är okänd mark, vi lägger inte så stor fokus där eftersom vi inte ser det.
När vi rider så är det såklart givet att vi fokuserar framåt. Vi har ju dessutom et par snören som vi satt fast i hästens mun, framför oss.

Det är mycket frågor och funderingar och klagomål och irritationsmoment om vad vi har där framför oss.

Hästen går för mycket till handen, hästen går för lite till handen, hästen tar inte bettet, hästen tar bettet för mycket. Hästen hänger hårt i ena handen, hästen är inte alls i ena handen. Hästen böjer inte på sin hals. Hästen går som en giraff med huvudet. Hästen lyder inte när vi drar i den…Tja…Ni vet…

Men vad de flesta inte vet är att hästen har ingen aning om vad den gör med sitt huvud. Allt en häst gör med sitt huvud är reflexartade reptilreflexer som den gör helt omedvetet. Om den ramlar på höger bog kommer halsen att föras åt vänster, om den ramlar på bägge bogarna kommer halsen att åka uppåt, etc.

Att hästen faller på en eller två bogar beror till stor del på hur dens bakben beter sig, vad de gör eller inte gör. Det beror också på hur vi sitter på den, dvs om vi belastar den likadant på bägge rygghalvorna, det beror också på hur vi har roterat vårt bäcken i olika riktningar.

Att lära sig rida är att lära sig rikta sina sinnen bakåt och under oss, börja känna med rumpan och börja påverka med rumpan. Att kunna korrigera ett fel vi märker i vår hand genom att positionera om oss i sadeln.

Man brukar säga att en nybörjare på ridning ser och kontrollerar hästens hals, en lite mindre nybörjare korrigerar dens bog. Den duktiga ryttaren korrigerar inte så mycket utan han rider hästens bakdel så att både bogar och hals blir rätt.

Så dagens tanke kan ju vara att försöka förändra det du känner och ser framför dig genom att ändra på den kroppsdelen du sitter på.

av Lindah

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *