Är du bra på att meditera så är din häst oftast väldigt fokuserad på dig. Den hittar inte farliga saker överallt. Den springer inte omkring som den vill, den är lugn och fin och trygg. Min ridutbildning påminner väldigt mycket om meditation. Allt det där beror på ” The Monkey Brain ” ;-). Alltså, jag kallar det inte så men de gör det i filmen nedan som jag definitivt tycker att ni ska se.

Det fungerar så här även för hästar. När Aphjärnan tjattrar så kan ingen avslappning ske och ingen lärdom intas. Man kan precis som han säger inte bara säga till hästen att sluta fjanta, och man kan inte heller själv rida bra om apan tjatar om en massa saker.  Vad man gör är helt enkelt att ge aphjärnan ett fokus. Då håller den tyst och du kan börja fokusera dig på vad du ska och din häst på vad han ska.

Jag har mött otroligt många elever vars hästar har bettet sig som apor 😉 rent ut sagt och ryttaren har mest försökt överleva där uppe på hästryggen och då och då fått ta till ett bryskt tygeltag bara för att inte riskera att kastas av. Det har varit apor i paddockens alla hörn. Till och med hästar som är född på gården och bott där i sisådär 5-10 år påstod att paddocken var farlig. Ryttaren VISSTE att i paddocken fjantar sig hästar.

Men allteftersom de fortsätter i den logiska utbildningen så liksom försvinner aporna vilket gör att  hästarna och ryttarna kan behålla fokuset och faktiskt RIDA. Det är sällan eller aldrig mina elevers hästar fjantar sig i paddocken vilket för mig är bra för man ser ju så otroligt ofta hästar som förstör minst en halv lektion på att lyssna på apor, hemma i sin egen paddock. Finn logiken i det liksom ;-). Till och med de där ”Formel 1 halvbloden” lär sig med tiden att få tyst på aporna.

Det är nästan den största behållningen för många, att kunna ägna sig åt att bara rida, istället för att försöka överleva. Är du en ryttare som är ridrädd så kommer du definitivt att ha nytta av att lära dig det här. I varenda en av mina onlinlektioner så ger vi apan ett nytt fokus. Tänk att på ett år så går det 52 veckor. Tänk om du kan ge apan 52 nya fokus om året. Tänk dessutom om alla de där fokusgrejorna inte bara har för avsikt att lugna ner dig/hästen utan även har för avsikt att lära dig (och därmed hästen, eftersom han härmar dig) hantera din kropp, dvs dina skänklar, ditt bäcken, dina händer, dina armar. Tänk vad himla mycket lättare ridning blir då liksom 🙂
av Lindah