Jag har förstått efter många reaktioner från gårdagens inlägg att man tydligen måste bråka så här med hästen om man ska komma någonstans. Ok, då blir ju min följdfråga var man ska komma då?

För jag antar att komma någonstans betyder att man ska tävla i någon gren. Och om man ska tävla i någon gren då måste man ju efterlikna den bästa i den grenen. Och jag har då aldrig sett den bästa i någon gren sitta i icke lodrät sits svajjig som en trasdocka i sadeln och glo hästen i nacken och försöka att få en framtung en icke rakriktad häst att göra konster. Man blir liksom inte bäst då. Sen kan man bråka hur mycket man vill med sin häst, det kommer inte att göra dig som den bästa i grenen.

Om vi tar tex We som ju är väldigt poppis nu. Den bästa är som jag förstått det rätt Torres. Ni som inte är vana vid Iberisk ridning kommer att tycka att han har Charlie Chaplinsits med fötterna men det är så sådan ridning ska vara. Jag har sett honom rida i dressyrsadel och se ut som en dressyrryttare. Alltså sits efter gren man håller på med. Men kolla på hans kropp, hur stilla han sitter i sadeln, hur mjuka hans hjälper är.

Eller i Dressyr, orkade inte leta filmer, sitter på kasst bredband men det här är väl ett ekipage som folk ser upp till?

Om man mer är inne på klassisk dressyr och har som mål piaff så är det väl det här som är en hyffsad målbild? Länk

Eller det här tycker jag ser riktigt trevligt ut, min typ av ridning, det jag brinner för. Är personligen inte så förtjust i tävlingsdressyren men det är ju en smaksak. Länk 

Eller om man är Islandsryttare så är  det här en  välridande ryttare.

Jag har noll koll på vilka namn som är de bästa i Westernvärlden men den här såg duktig ut.

Iallafall. Förstår ni vad jag vill komma. Vilken är er målbild? Har ni ens någon målbild? Eller är er målbild egentligen om ni tänker efter egentligen bara att er häst ska gå som dessa hästar gör? Kolla då på dessa hästars ryttare. Hästarna rids av ryttare som är så stilla, som har sån kroppskontroll, som har sån känsla att det är ljuvligt att se.

Sen finns det en faktor till. Deras hästar är fantastiska, förmodligen avlade på gångarter utöver det vanliga för den rasen/grenen de verkar i. De har gått igenom en lång utbildning som de uppenbarligen växt ur. De har en fysik och en koordinationsförmåga utöver det vanliga. Såna egenskaper som endast ett fåtal % av världens hästar har. Det är väldigt svårt för en ”vanlig” häst att kunna prestera så här. Jag tror att det är här det gått fel för många. Man tror att alla hästar kan gå som dessa hästar. Det är helt uppåt väggarna. Det kan de inte och att ens försöka vore snudd på djurplågeri. En häst är skapad som den är skapad liksom.

Men en vanlig häst kan prestera oerhört bra med en välridande, stilla, fokuserad ryttare. Dock aldrig i klass med ekipagen ovan. Det får man aldrig glömma. Din häst har begränsningar liksom vi ryttare har begränsningar.

Men man måste ju ha ett mål, målbilder är viktigt. Det långsiktliga målet bör ju vara en av den absolut främsta i grenen du vill verka i. Långsiktligt mål behöver inte nödvändigtvis vara realistisk, det kan även vara en önskedröm men man måste ha ett mål så att man vet vad man är på väg till. Eller vad man strävar efter. Mardrömmen är ju att inte ha något mål eller att ha illaridande, sågande och juckande Sara i grannstallet som mål för att hon en gång placerade sig i Lätt A i en lokal tävling. Såna målbilder är förödande för den personliga utvecklingen. Du måste ju ha en bild som du vill rida som. Skapa dig då en BRA bild. Av mästaren i din sport.

Sen har vi lite mindre långsiktliga mål, typ att om ett år ska min häst kunna gå i alla gångarter med ett jämnt sug till handen.

Om två är ska vi kunna påbörja lite roligare samling.

Om 3 år … Ja, ni förstår.

Men vi har ytterst kortsiktiga mål också. Till exempel att denna månaden ska jag ägna mig åt att få hästen att komma fram mer på yttertygeln.

Nästa månad ska jag ägna mig åt att flytta över mer vikt på ytterbak.

Månaden därefter ska jag fokusera på böjning.

Att ha kortare mål än en månad är oftast inte så kreativt då det ju oftast tar en månad för att få se resultat av något. Filma ofta så du har något att jämföra med.

Sen har vi ju dagens mål. Vad ska jag öva på idag? Till exempel att inte låsa hästens bakben genom att trampa ner min häl? Få honom spänstig. Då är det här just en övning som ingår i delmålet om en månad. Detta betyder att inga resultat kommer att uppnås idag, utan det är just en övning. I en övning ställer man inga krav utan då övar man.

Det finns ingen mening med att rida ett brottningspass (det som kallas dressyr) i alla gångarter varje gång man rider. Emellanåt, typ en gång i månaden eller så kan man rida igenom ett program för att kolla om någon förbättring skett genom alla dagars olika övningar. Då kan ”rida hästen på tygeln” och låtsas att där är en dressyrdommare och ställa krav om det nu är viktigt för dig att göra det. Men däremellan så ÖVA, ÖVA och ÖVA lite till.

Öva betyder att öva upp hästens och din koordinationsförmåga, att förbättra alla delar som behövs för att nå erat mål. Delarna kan vara takt, tempo, swung, hjälpernas lätthet rakriktning, svängar, etc.

Men hästen har dålig simultankapacitet och ganska dålig koordinationsförmåga så öva endast på en sak varje dag. Se inte dessa övningar som motion utan som just övningar som man ska göra supernogrant, långsamt och fokuserat.

Motionen får hästen i hagen eller när du ett par gånger i veckan ger dig ut helt kravlöst och i fri form låter din häst just MOTIONERA sig. Ju snabbare desto bättre och ju längre desto bättre. Motionen ska vara kul och krav på form befriad.

För om man varvar supernoga samlande övningar i snigeltempo med fri lek i alla gångarter ute i naturen så kommer till slut dessa två att mötas i ljuv förening. Det kommer du att märka när du checkar av och rider igenom ett program lite då och då.

Detta är liksom en trevligare sätt att uppnå självbärig häst, typ varannan dag fram, varannan dag upp (samling), istället för det ytterst kortsiktiga vartannat steg driv, vartannat steg bromsa….. (det jag kallar brottningsmatch)

Skaffa dig en målbild, en långsiktig plan och lite kortsiktiga planer och filma er lite då och då. Ni kommer att komma jättelångt. Men först. Lär dig själv sitta som din målbild.

Lär dig rida, lär dig inverka korrekt på din häst. BLI din målbild.

Hästiga diskussioner på Facebook.

av Lindah

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *