I helgen så paddlade vi kanot. Jag har gjort det förut, typ när jag var 12 år eller så, i sjön Immeln i Norra Skåne, silket minne jag har:-).

Nåväl, nu var det inte i Immeln här skulle paddlas utan i Helgasjön i Växjö och med mig hade jag mina tonåringar som aldrig har paddlat. Man kan säga att vi inte alls kunde paddla. Men vi fick en liten lektion och vi startade med vetskapen om att man måste ha låg tyngdpunkt för att undvika att man välter, all förflyttning i båten skulle göras med händerna på relingen. Den som sitter fram står för krafften och den som sitter bak står för styrningen.

Iväg kom vi och efter några minuters tumult innan vi fann rytmen så kom vi iväg. När en tid hade gått så insåg jag att jag satt mitt i en ridlektion. Tonåringarna skällde på varandra i meningar som ”Nu sitter du snett igen”, ”sätt dig rakt”.

Jag bara satt och log. Det där med att sitta exakt rakt i båten var oerhört viktigt. En så liten skillnad som att ens rumpa var placerad 5 cm mer åt höger gjorde att kanoten nästan tog in vatten på ena sidan och den gick absolut inte rakt fram då, jag som satt där bak fick jobba som en tokig för att att styra rätt. När kanoten var så där snedsutten så gav det ofelbart en vikt midja.

Styrningen var också väldigt intressant. Vi testade lite. Personen som satt fram kunde alls inte styra båten ett enda gram. Det var helt omöjligt att styra den framifrån. Ett par ordentliga paddeltag på vänster sida från den bakre piloten  fick däremot båten att snällt svänga åt höger.

Och vet ni, precis så funkar ju ridning också. Jag har en häst som är väldigt duktig på att lära nybörjare tömköra. Ja, hon är duktig på att lära erfarna människor lite mer överkurs också men vi talar om nybörjare först, för det är intressantast i det här sammanhanget,

Om man tömkör ute på en väg och hästen hela tiden vill dra åt höger då kommer nybörjaren ofelbart att dra i vänster tygel för att få hästen att gå rakt. Problemet är dock att det hjälper lika lite som att försöka styra en kanot framifrån. Man kan möjligen hålla kvar hästens huvud på ett visst spår genom att dra i det men så fort du släpper så kommer ju hästen att ramla åt höger igen. Att dra i vänster tygel för att hindra en häst att gå åt höger är symptomlösning.

En som kan tömköra inser att när hästen går åt höger så går höger bakben långsammare än vänster bakben, man kan också säga att höger bakben tar korta steg och vänster tar långa steg. Då kommer hästen att gå åt höger. Om man petar på och ”pratar” med höger bak så att det kommer ifatt så kommer hästen att sluta gå åt höger.

Det är lite samma när man rider. De oerfarna kommer att anklaga hästen för att bita sig fast i vänster tygel, fast det i själva verket är de som hänger fast i vänster tygel för att den icke rakriktade hästen hela tiden är på väg åt höger.

Den erfarna kommer att ta sig ett lite snack med höger bak och ”laga” det.

Det är samma som när man paddlar kanot, kan ni förstå det? Drar kanoten åt höger så måste du paddla mer på höger sida. Om du paddlar på vänster sida så förvärrar du problemet.

Fler inlägg i ämnet

Det är viktigt att sitta mitt på sin häst

När hästen biter sig fast i en tygel

Bita sig fast i en tygel

av Lindah

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *