Det är en fråga jag tänkt besvara många gånger. Sen börjar jag fundera på vad jag ska svara, formulerar svaret i min hjärna, inser att det blir alldeles för långt. Börjar om, kommer på att svaret är alldeles för långt..Igen… Oerhört frustrerande.
Logisk Ridning består av ett mångårigt russinplockande kan man säga.

Russinen är plockade dels från mångåriga studier av biomekanik hos häst och människa. Detta har gett mig förståelse för rörelser, hur de uppkommer och hur man kan ändra på dem. Jag har haft en fantastisk lärarinna som gav mig en oerhört grundlig utbildning i hästens och ryttarens biomekanik.

Vissa (läs många)russin är plockade från över 20 års leverne och umgänge med familj med bokstavsdiagnoser.  Detta har gett mig kunskapen att förmedla saker till människor som inte tänker som jag. Kunskap om hur man förmår hjärnor man inte förstår att förstå det jag förstår. Mitt devis är att jag alltid ska förklara saker så att ett treårigt barn kan förstå vad jag menar. Det är en konstart i sig själv. Alla kan lära sig krångliga ord och avancerade saker. Men ytterst få kan förklara de där sakerna så att gemene man förstår dem.

einstein-explain-simply

Detta gjorde mig extremt intresserad av att förstå hjärnan. Jag började med att läsa om diagnoserna mitt barn hade, sen diagnoserna pappan till barnet hade och när jag hade läst allt jag hittade om detta började jag studera hjärnan i allmänhet, kom såklart in på nervsystemet och lärda mig om hur man påverkar detta för att förändra både beteende och rörelser. Jag är ännu inte klar med mina hjärnstudier trots att jag hållit på i snart 10 år. Hjärnan är oerhört fascinerande. Kolla in de här inläggen om inlärning om sånt här roar dig.

Janet gästbloggar

Inlärning

Inlärning

Inlärning.

Inlärning

Vissa russin är plockade från otaliga år och timmar bakom röven på ett oändligt antal travhästar.  Där vill man se minsta lilla hälta innan det faktiskt blir en hälta. Travet är annorlunda jämfört med ridsporten på det viset att där blir man sällan överraskad av en häst är 3 gradigt halt på tre ben när man gör en besiktning inför en försäljning… Det är svårt att bota en 3 gradig hälta. Det är däremot ganska lätt att när du ser en blivande hälta (mindre än 0,5 grader) fundera på vad du kan ändra i hästens skoning eller träning för att få denna hälta att gå tillbaka av sig själv. Det var rent av så att ens arbetsgivare blev sur om man missat dessa tidiga tecken så man blev liksom besatt av att studera minsta lilla rörelse. Kör man 8 hästar om dagen så får man liksom ganska många timmars studerande efter 10 år..

Lite om hästträning på Logiskt vis

Min kropp har dessutom givit mig otroligt många russin. Den är skröplig och ständigt värkande. Min ryggrad är sammanväxt över tre kotor. En sådan skada ger följder på många ställen i kroppen. Snedbelastning i höft, kompensation och annat som leder till kronisk värk. Jag har varit tvungen att bygga upp min kropp från att knappt kunna ta mig ur sängen, till att inte kunna lyfta mina barn när de var små. När jag på allvar bestämde mig för att ta tag i min kropp var när jag fick det 30 ryggskottet på kort tid under tiden jag galopperade en galen travare. Som tur var stannade han när han kände att piloten var satt ur spel och sen fick jag tillkalla hjälp för att bli nerplockad på marken.
Jag vet inte hur många timmar och år jag lagt på att omkoordinera min kropp. Feldenkraiss har varit och är fortfarande en mångårig vän, yoga likaså, Alexandermetoden etc. Detta gör att jag har otroligt lätt för att förstå ryggskador. Och ryggskador av olika grader är ju det som de flesta hästar lider av eftersom vi sitter och skumpar på dem. Ur ryggskadorna (som vi sällan märker) kommer olika sorters snedbelastningar som yttrar sig i bland annat SI ledsproblem och ledinflammationer i hästens ben.

Otroligt många timmar och år har lagts i sadeln där jag skrittat och med hjälp av en fantastisk tränare byggt om min kropp till att kunna fungera. På köpet blev hästarna otroligt fina. Denna utbildning gav mig kunskapen i att i detalj kunna påverka hästens kropp med min kropp.

Jag är dessutom född som HSP (Högkänslig personlighet) vilket gett mig en medfödd känsla för att se och känna otroligt små detaljer, detaljer som i princip är omöjliga att märka för en människa som inte är HSP. Jag måste medge att det inte är odelat positivt att vara en HSP men just när det gäller hästar så är det otroligt positivt.

Ett livslångt liv med hästar där jag testat en otroligt massa grenar, raser och inriktningar har gett mig en basic kunskap om det mesta. Läs mer här, jag har glömt en massa, listan är mer gedigen än så.

Ok, såååå, åter till frågan Vad är Logisk Ridning?

Det är allt det här och mycket mer sammanfogat i en helhet. Men det finns ingen given mall eller utbildningstrappa som i andra grenar eller inriktningar. Detta beror på att beroende hur du är som person, hur din hjärna tar in information, hur koordinerad din kropp är så ser utbildningstrappan helt olika ut. Logisk Ridning utgår från dig, var du är just nu.
Alla mina instruktörer har fått ta del av mina russin. Så om du vänder dig till en logiska tränare så är det allt ovan som ingår men eftersom även dessa tränare är olika och du är olika så blir den första lektion inte likadan som din kompis lektion. Pust…. Jag sa väl att det är svårt att svara på vad Logisk Ridning är va;-)?

Det är helt enkelt ett sätt att göra människor till ryttare. Skapa beridare. Så enkelt men ack så svårt 🙂

Alla kan lära sig rida bättre och bli en bättre hästmänniska, alla kan inte bli världsbäst men alla kan bli bättre idag än de var igår. Om du är intresserad av konceptet så läs mer om våra

Ridkurser

Arbete Vid Hand kurser

Horsemanshipkurser

Mentala Kurser

Grundkurserna startar första fredagen i varje månad. Du anmäler dig genom att skicka ett mail med namn och adress samt vilken kurs du är intresserad av till blog@lindah.se

av Lindah