Ofta, ofta funderar jag på varför folk i allmänhet gör vissa rörelser. Mest funderar jag på om de överhuvudtaget vet att det viktigaste med en rörelse är det man får efter att rörelsen är klar, inte under tiden man gör den. Helt ärligt så tror jag inte att så många vet det. Man ser ofta att folk bänder en obalanserad och ovillig och oförstående häst  igenom en komplicerad rörelse och efter rörelsen så händer absolut ingenting. Ofta ger inte ryttaren chansen att det ska hände något efter rörelsen och det är då jag börjar funderar i banor som att folk tror att rörelsen i sig är viktig, otroligt viktig, men ingen har upplyst dom om att rörelsen bara är en grej som ska få hästen bättre på att röra sig framåt.

Ridning är en sport som går ut på att röra sig framåt, helst i ett vackert samspel mellan häst och ryttare. Det här glömmer folk ofta. Deras mål verkar vara att hindra hästen från att röra sig framåt på olika vis. Jag förstår det helt enkelt inte.
En rörelse består av en mängd olika komponenter, tempo, takt, rytm, böjning, mönster för att nämna några. En häst är mentalt som ett 6 årigt barn. Det finns inte en chans i världen att du kan lära ett ”barn” en komplett rörelse men alla dessa komponenter på en gång. Det enda som händer då är att du hindrar den från att röra sig framåt. Du lär den typ ingenting.

Man måste tänka lite som i Karate Kid typ ;-). Först visar man hästen en rörelse som inte är något typ. Man får aldrig glömma att andas under tiden för då glömmer även hästen att andas och utan syre blir inlärningen ganska ..hm..ska vi säga meningslös?

Vi människor blir ofta frustrerade av att lära oss ”ingenting”. Därför stressar vi oss ofta förbi ingenting rörelserna och sysslar då istället med att hindra hästen från att röra sig framåt i tron att vi gör NÅGONTING. Det är viktigt att göra NÅGONTING för annars kommer man aldrig någonstans. Detta resulterar i att varken folk eller hästar faktiskt lär sig någonting. Jag är helt fascinerad över att det finns folk som tränat sin häst i över 5 år och aldrig ens ridit ett litet tramp… Däremot så har man ridit 856 kassa galopper, 342 vingklippta skänkelvikningar, 735 överböjda öppnor och 1256 fällsknivsslutor… Man kan också ha lyckas åstadkomma 1678 skitkassa övergångar och 765 halter av typen ”hästens slår sig fri”. Allt beror på den där frustrationen, att man måste GÖRA något…

 

Ja, som sagt var, jag förstår det inte. Inte alls. Mina elever tränar på typ ingenting under tiden som deras hästar rör sig framåt. Jag tycker att det börjar se himla trevligt ut, en ren fröjd att hålla lektioner för elever när de är inställda på att göra ingenting.

Här ser vi en häst som lär sig att röra ytterbak i banor där den vanligtvis inte brukar ha ytterbak. En del i rörelsen som sen kan bli tex sluta.

Här övar sig en unghäst med galopp modell fantastisk att förflytta sig genom hörn i just galopp. Det är svårt för hästar med alla dessa hörn vi människor envisas med att rida i 😉 Hästlogik vore att rida på äggformade banor 😉

Så dagens tanke kan vare, varför gör jag den här rörelsen? Hindrar jag på något vis min häst från att röra sig framåt  genom att göra den här rörelsen? Vad hopas jag få ut efter att jag gjort den här rörelsen? Vad ska förändras i min häst då? Vad LÄR jag min häst genom att göra just det här? Kan jag förenkla för min häst genom att göra något annat med samma effekt men utan att jag måste hindra honom från att röra sig framåt?

Det är alltid okey att dela inläggen från den här offentliga bloggen.
av Lindah

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *