Ryttarens höfter spelar en enormt stor roll i ridningen. Ofta ofta hör man ryttare klaga på tex höger höft eller sittben, att den inte går att få fram/bak. Men… Har ni tänkt på att om ena sidan är svår att få fram, så borde rimligtvis den andra sidan vara svår att få bak. Bäckenet, där höfterna och sittbenen bor sitter nämligen ihop. Det är en stor benklump.

Snedheter i bäckenet beror inte alltför sällan på de här rackarns musklerna.

bäcken

Sen så finns det ju en hel hög med muskler som sitter ovaför dessa och de går åt allaa håll och kanter. Det är alltså svårt att veta vem som är boven.
Om man generaliserar gravt så är de oftast övertränade på ena sidan, dvs korta och spända och på andra sidan är de små, otränade och slappa. Många fokuserar på att få loss den övertränade sidan. Jag personligen anser det smartare att träna upp den lata sidan för om man lossar den korta sidan så måste det ju finnas muskler som kan ta över när man lossat på de korta….

När man tränar så är noggrannhet att prioritera före mängd och tyngd på vikterna. För en ryttare är det oerhört viktigt att bli rak eftersom den sneda ryttaren ofta får halta hästar med ont i ryggen som har svårt för en galopp, svårt att ställa och böja.

Om vi försöker träna hårdare än vi kan så förstärker vi vår snedhet. Viktigt vid all träning är att ryttarens bål hålls rak i sidorna , dvs inte vika sig i midjan eller sänka en axel. Det är även viktigt att man inte svankar ens det minsta lilla. Om man prioriterar denna rakhet så behöver man mindre vikt när man tränar eftersom det är svårt att vara rak. Det är också viktigt att rörelserna är långsamma och flytande eftersom vårt m¨ål är ridning på en häst som ska röra sig flytande och jämnt.

Här kommer ett förslag på hur man kan träna sina höfter. Jag brukar ha lagom vikt så att jag orkar 8-12 av varje repetiton. Orkar jag mer så har jag för lite vikt och då höjer jag det till nästa pass.


Känn er fria att experimentera med lägena ni placerar fötterna. En ryttares kontroll över hästen sitter ju i hur vi vinklar våra ben. De ska kunna befinna sig i många olika vinklar. Vet ni att hästen känner av varenda liten vinkling i dina ben? Vet ni att alla vinklar är ett direkt kommando till hästen att tex fatta/byta galopp, svänga, böja, ställa, sidvärts snabbare, mer samlat, långsammare, läng dig, korta dig…… Den är sååå känslig. Behärskar man dessa vinklar så behöver man inte längre vara så hård i handen och sporrbehovet kommer att lysa med sin frånvaro.

Lägg stor vikt vid att fötterna ska belastas jämnt, hela tiden. Som ni ser så är det min högra fot som är den olydiga idag. Då får man ha järnkoll på den. Du får inte vika dig i midjan eller svanka eller sänka en axel. Belastar du stolens ryggstöd likadant på bägge sidorna?
Träna fint!!!

 

 

av Lindah

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *