PIC_0202

(Detta inlägg skrevs 2017)

I vårt samhälle förväntas vi prestera typ alltid. På jobb, hemma, genom våra barn, genom vårt utseende. Alltid måste vi GÖRA saker, vara på språng. Tiden, måste passa tiden.

Det här tar vi med oss upp på hästryggen. Vi måste göra något, hästen måste göra något, vi måste vara snygga, vi måste imponera.

Mångas kommentarer om första lektionen för mig, online eller live är att man hela tiden väntade på instruktioner om vad man ska göra med hästen och det kom inga. Det här skapar frustration hos nutidsmänniskan. Man kan ju inte bara sitta där och göra ingenting. Man vill ge en hjälp, göra krumelurer etc. Frustrationen växer, man måste ju prestera. Nu men ännu hellre igår.

PIC_0211

Folk har så otroligt bråttom. Något som jag brukar fråga folk som når detta stadie av frustration är hur länge de har ridit. 10 år kan någon säga. Aha, säger jag. Då har du kommit långt, ska vi titta på era piaffer? Eh..Nej, säger ryttaren, på hästen som hon ridit i 10 år… 10 år…

Du har alltså ridit i 10 år men aldrig ens ridit en piaff?! Eller ett galoppombyte? Jises, du har alltså tränat ridning i över 10 år men sitter fortfarande och gör nybörjargrejor, bråkar om skyggningar, ställning, böjning, farten, bromsen, formen etc. Man sitter alltså fortfarande efter 10 år och löser symptom på felaktig hjälpgivning…




Med detta kan vi konstatera att du GJORT SAKER med hästen/hästarna i 10 år och du har egentligen inte kommit någonvart. Då kanske man kan inse att det finns andra sätt att rida.

Tänk om ridpassen kan sluta bestå av att göra saker med sin häst, prestera och istället börja rida för att utveckla sig själv.

susanan logisk ridning

Vad vinner man på att utveckla sig själv, att sluta göra saker och att försöka prestera? Jag fick inspirationen till detta inlägg i morse när jag läste det här intressanta stycket på facebook.

Jag klipper in texten här, observera att texten nedan inte är skriven av mig utan av Sanna Ehdin.

”VÅR DOLDA KRAFT
Vad är det som gör att tibetanska munkar kan komma ur lång fångenskap där de utsatts för svält och tortyr – och ändå ha frid i sinnet, vara lyckliga och ha en vilja att göra gott för världen?

Nu har medicinen en biologisk förklaring till detta. Immunförsvaret regleras av en nerv som jag nämnt tidigare: vagusnerven. Det är en av de viktigaste nerverna som kommer från hjärnan och den går även till alla större organ och reglerar dem. Forskningen har visat att denna nerv aktiveras genom avslappning, meditation och liknande metoder.

Därmed kan du styra dina immunceller, minska inflammationer och även förebygga sjukdomar och åldrande. Inflammation är grogrund för all psykisk och fysisk ohälsa.

Genom att skapa positiva tillstånd för hjärnan och hjärtat, vilket dessa mediterande munkar har gjort i århundraden via sina traditionella meditationer, kan du stimulera vagusnerven och dämpa inflammationer i din kropp. Detta eftersom dessa positiva tillstånd aktiverar de gener som bidrar till att kontrollera inflammation.

Det är viktigt, för när vi blir äldre producerar immunförsvaret fler inflammatoriska molekyler. Vårt nervsystem påverkas vid stress och sätter igång system som leder till nedbrytning och åldrande.

Forskare har även visat hur meditation gör hjärnan större och mer effektiv. Genom att studera meditationsmästarna, det vill säga tibetanska lamor med utbildning och lång träning i koncentration och mental kontroll, fann man att de hade högre nivåer av gamma-hjärnvågor och en tjockare hjärnbark (som förknippas med högre hjärnfunktioner).

Buddha förstod för över 2 000 år sedan att människor behövde ta bort begäret för att kunna få ro, och han föreslog meditation för att stilla sinnet. Det höjer serotoninnivån och ger färre signaler i hjärnan, vilket gör det möjligt att ”tömma tankarna”. Meditation ger därför en vällustkänsla kombinerad med frid i sinnet, samt har en rad välgörande effekter på kroppen.

Sammanfattningsvis kan alla skapa positiva hjärntillstånd i kroppen genom att lära sig positiv, fokuserad och djup avslappning. Detta:
• minskar inflammationer
• stärker immunförsvaret
• aktiverar stamceller som hjälper till att förnya dina organ
och celler.
• ökar hjärtats frekvensvariation (HRV)
• balanserar ditt nervsystem
• gör hjärnan kraftigare (annars krymper den med åldrandet)
• minskar depression och stress
• förbättrar prestationsförmågan

Kort sagt så förbättrar fokuserad positiv avslappning eller meditation din livskvalitet! Det är som talesättet säger:
Alla bör meditera tio minuter om dagen, och har man inte tid med det bör man meditera i tjugo minuter!” //Sanna Edhin

————————————————————————————-

Visst låter det alldeles underbart? Vet du att man kan använda hästar och ridning till detta? Vet du att du kan få din häst att känna och uppleva samma sak? Bara genom att sluta göra och sluta prestera och bara börja vara i dig själv och i din egen kropp.

En människa har 5 sinnen som vi känner till. Låt oss titta på en bild. Den första människan använder bara sin känsel.
Den andra människan använder alla sina sinnen. Hur mycket blir kvar till känseln då?

Sinne

För om vi pratar om ridning så är det ju så att det som har direktkontakt med hästen är det vi bör använda när vi ”pratar” med honom. I de delar som har direktkontakt med hästen så existerar bara ett enda sinne, känseln. Sinnena som inte har direktkontakt med hästen bör vi inte använda när vi kommunicera med hästen när vi sitter ovanpå honom. Det är liksom ologiskt.




Hjärnan har 100 % kapacitet. Hjärnan styr alla våra sinnen. Om vi dessutom lägger till vetskapen vi fick från det här blogginlägget så inser vi ju ganska enkelt att även mun och händer tar kapacitet från vår känsel.

Om vi vill göra det alla pratar om (men i ärlighetens namn inte riktigt vet hur man gör), dvs rida på känsla så är det logiskt att man börjar utveckla just sin känsla, dvs sinnet som står för känsel.

Då måste man koppla bort många andra sinnen så att vi får mer hjärnkapacitet över till vår känsel.

Logisk Ridning barn

Superryttaren är en människa som kopplat bort de andra sinnena och därför har mer hjärnkapacitet inriktad på att känna.

Hur gör man då detta? Det går inte på en kvart kan man säga. Men det är det vi sysslar med i Logisk Ridning. Vi utvecklar vår känsel. det är en form av meditation, även om jag inte kallar den så.

Ordet Meditation skrämmer bort många. För de som inte håller på med meditation så är begreppet lummigt. Man hör kanske att man ska sitta i skräddarställning och tänka på ingenting eller säga ett ord och rätt som det är så ska man se massa ljud och paradiset ska uppenbara sig för en. Man har kanske testat och inte fan var där något paradis och vackra ljus. Det man fann var att det kliade på näsan, att det var obekvämt att sitta i skräddarställning och i huvudet finns endast räkningar, måsten och annat trist.

13062101_990651171013048_3238486726429792152_n

Japps, precis så är det de första gångerna man mediterar. Det är inget annat än jobbigt, tråkigt och stressande. Det är nämligen så att vår kropp VILL INTE vara i meditation. Den vill inte slappna av, den vill inte tänka på ingenting. Man måste aktivt LÄRA sin kropp att slappna av. Men i vårt samhälle så finns det ingen tid för sådant. Då blir man kallad lat.

Eller rättare sagt så är det troligtvis vi själva som kallar oss för lata för vi har ju viktiga saker att göra. Ju mer industrialiserade vi blir ju sämre blir vi på att slappna av. Ju sämre vi blir på att slappna av ju sjukare blir vi. Välfärdssjukdomarna ökar markant.

Meditation gör en friskare. Till exempel så gör det följande för oss:
*minskad andnings och pulsfrekvens
*minskad syreförbrukning
*minskad ämnesomsättninghastighet,
*sänkning eller stabilisering av blodtrycket
*minskad ledningsförmåga i huden
*för de olika meditationsformerna specifika lugna och jämna hjärnvågsmönster som annars är sällsynta i vaket tillstånd.

Fattar ni vilken bra grej meditation är? Om jag lite slarvigt omsätter det till att handla om hästar (människor)så tänker jag att det får följande effekter
*Bättre kondition
*Högre mjöksyretröskel
* Bättre näringsupptag
*Mindre risk för fång (diabetes)
*Mindre överkänslighet för yttre påverkan såsom flugor, vind, regn
*Ökar/ändrar hjärnans kapacitet

PIC_0177

Tänk vad bra det vore om vi fick både oss och hästarna att meditera!! Vet ni att det är EXAKT det mina lektioner gör. De som har hållit på med Logisk ridning ett tag har  kanske märkt att magra hästar börjar lägga på sig hälsosamt hull, feta hästar börjar tappa lite hull, hovarna har fått bättre kvalitet, manen växer bättre, blir tjockare, pälsen blir finare. Hästarna är inte lika brydda över flugor och väder, de fryser sällan och klarar hettan bättre. Hästen får allt lättare att koncentrera sig på sina uppgifter, det verkar nästan som om de förstår vad vi tänker och vi verkar förstå vad den tänker. Ni kanske även märker att fast ni inte konditionstränar hästen så verkar den orka mer.

PIC_0404

Det är meditationens förtjänst. Vet ni att varenda en av mina lektioner lär er och er häst att meditera. När ni mediterar så mediterar vår häst. Att meditera är en svår konst. Som man aktivt måste lära sig. Kroppen VILL INTE meditera. Den vill inte slappna av. Vi jobbar alltså mot vår egen kropp. Och mot hästens kropp.

Sakta men säkert, allt eftersom månaderna fortgår så har vi liksom gått igenom hela vår kropp och därmed hästens kropp, kroppsdel för kroppsdel. Vår medvetenhet växer. Vi börjar komma i kontakt med den där Vangusnerven som ni läste om ovan.

Från att ha varit en människa som sitter på en häst så börjar ni bli ett ekipage. Er häst går ifrån att vara en stel burdus och kantig häst och en mjuk atlet börjar kunna anas. Förändringen går inte snabbt, men den fortgår och fortgår. Ni slutar vara frustrerade och börjar njuta av att ibland göra ingenting.

PIC_0216

Det är så ridning för mig är. Det är meditation, livslust, sjukgymnastik och välmående. I love it!

Men det är svårt att ta sig tiden, man hinner ju inte lägga några år på att lära sig rida. Man vill fortsätta så som man alltid gjort för snart, snart är man där, om bara hästen kunde ge sig och börja sammarbeta lite 😉

Logisk Ridning är Mindfulness paketerade i ridlektioner.




Vi jobbar på alla plan. Vi har ridkurserna som lär oss hantar vår kropp. Det finns en del människor som säger att man först bör skapa en kommunikation med sin häst på marken. Och ja, det är rätt. Men största anledningen till dålig kommunikation är brist på kroppsmedvetenhet hos ryttaren, både när vi rider och när vi befinner oss på marken eftersom hästen läser vårt kroppspråk och våra snedheter. Det absolut snabbaste och effektivaste sättet att skaffa sig kroppsmedvetenhet är på hästryggen. Så därför börjar vi med att lära oss rida, dvs ta kontroll över vår egen kropp på hästryggen.

PIC_0431

Vissa människor har en kropp som ligger i djup dvala och som inte klarar av att väckas av ridkurserna. Därför har jag några mentala kurser där vi kombinerar Feldenkraiss inspirerade rörelser med tankenötter för hjärnan och detta blir då en otroligt djup form av meditation. Då vaknar kroppen till liv och blir styrbar och det är lättare att ta till sig ridkurserna.

Handen vill vi dessutom lära oss hantera på ett för ryttaren medvetet sätt och handen hör ju som ni vet ihop med ögat. Handen gör vad ögat ser. Om inte handen vet vad ögat ser så handlar den reflexmässigt och det är sällan bra när man rider. I handkurserna så befinner vi oss på marken bredvid vår häst, vi lär oss en hjälp i taget.

Vi får klara direktiv om vad det är vi ska titta efter på hästens ben och kropp. Då lär vi oss att veta att när det känns så här i min hand så beror det på att…… Det är nämligen så att det finns en massa olika tygeltag som säger olika saker till vår häst, som pratar med dens olika kroppsdelar. Så om man drar i en tygel och inte får respons så ska man aldrig dra mer utan då måste man byta till ett annat tygeltag eftersom du uppenbarligen pratade med fel kroppsdel med ditt nuvarande tygeltag. Lösningen är ALDRIG att dra hårdare.

Vi tränar upp en öga hand koordination som är avsedd för ridning. Det är svårt, svårt, få människor har en bra hand idag.  Det ser vi tex på att det finns en efterfrågan på såna här produkter. Jag dog lite i själen när jag läste den här annonsen… Seriöst. Ryttare, ni borde skämmas. Knäpp upp nosgrimman, läng tygeln och lär er rida. Er häst berättar för er att ni skadar hans mun och ni lyssnar inte….

galenskap

Ibland har vi extremt bråkiga och osammarbetsvilliga hästar. då kan man börja med våra Horsemanshipkurser. Detta är inte vanliga horsemanshipkurser. De lär mest människan att sluta vara oartig mot sin häst och att tolka dens signaler lite bättre. För hästar bråkar oftast för att de vill säga något till oss men vi märkte inte när den artigt försökte viska det till oss så den kände ett behov av att skrika till oss i hopp om att vi skulle börja förstå.

Som ni ser så är det en väldigt komplett utbildning för att skapa instruktörer, hästmänniskor och beridare. Men kurserna jobbar på ett sätt som vi inte är vana vid idag. Kurserna får oss att bli hästmänniskor snarare än att lära hästar att lyda. Det är en väldigt stor skillnad på dessa begrepp.

Det är alltid okey att dela inläggen på denna offentliga blogg.

Följ oss gärna på Facebook.

Vill du läsa mer om Vagusnerven?

Wikipedia

Ångestproblematik

Minska smärta

Orsak till skadad vagusnerv

av Lindah

Ett svar på ”Rid dig frisk”

Kommentarer är stängda.