På hästforum kan man läsa en massa saker och en massa olika svar på saker. En av dom är frågan om en svårböjd häst. Då talas det konstigt nog om att böja hästhalsar.

Det är väl inte så konstigt tycker många. Men jo, det är konstigt, faktiskt.
Böjning har ingenting att göra med hästens hals. Ledande tygeltag kan ibland komma på tal. Vad jag aldrig förstått är vad ett ledande tygeltag har med böjning att göra? Eller vad en böjd hals har med böjning att göra?

Bra ramsa att repetera vad gäller ledande tygeltag är:

”Hästens bakdel går IFRÅN ett ledande tygeltag”

Används tex i skänkelvikning för att få med bakdelen. Ni vet, så att ryttaren slipper sitta och gräva med skänkeln bak i ljumsken på hästen ;-).

Användbart när man ska lära unghästar att svänga. Man drar i innertygeln så att hästens framdel förljer med tygeltaget och då går ju baken åt motsatt håll. Ren och skär logik.

När hästens bog inte följer med huvudet i det ledande tygeltaget, ni vet när bara halsen följer med och hästen blir så där ”tjusigt” bananformad så kallar många det för att hästen böjer sig men i verkligheten så böjer den sig inte alls. Den bara roterar hela sin revbenskorg utåt, vilket ser ut så här. Kolla på sadelns bakvalv, hur det liksom slutar ligga mitt över hästen och kolla hur ryttaren viker sin midja.

Många är de ryttare, även de som är på hög nivå som speciellt i ena varvet konstant rider med en vikt midja. Vikt midja betyder att hästen INTE är böjd utan att den bara är roterad vilket är ytterst ohälsosamt för hästar.

Så…Ledande tygeltag är INTE böjning. Böjd hals är INTE böjning.

Men vad sjutton är böjning då?
Jag gör det enkelt för mig genom att hänvisa till en elevs blogg. Helt otroligt silken strålande beskrivning. Så blir det (tydligen ? ) om man tar en styck redan logiskt tänkande ingenjör och så stoppar man in lite logisk ridning och biomekanik i henne och sen kommer det ut såna här strålande analyser. Jag är imponerad!!!

Bogar och balans

Jag har skrivit lite om volter i bloggen

Hur tar du dig runt en volt?

Rida en volt korrekt

Skänkel på volt

Varför tjatar jag om volter i bloggen?

Man kan även söka på ”böjning” i bloggen

Ställning i nacken

Tydlig hjälpgivning

Ridövning

 

Sååå, nu slutar vi att dra i innertygeln va? Det är liksom ganska okonstruktivt… Iallafall om vi pratar böjning…
av Lindah

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *