Mer och mer börjar folk få upp ögonen för det här med inlärning. Den här artikeln i Hippson tar upp ämnet och även den här artikeln tar upp det. Att söka på Andrew McLean bjuder på intressant läsning. Den här hemsidan kan vara värd ett besök t.ex.
Vi jobbar väldigt mycket med inlärning. Alltså att faktiskt på djupet lära hästen saker istället för att hålla på och tjata på den. En häst är endast mottaglig för inlärning när den är absolut lugn. En häst och en människa kan endast lära sig en sak i taget. Så när vi nu har målet inlärning av halvhalt så struntar vi i allting annat, dvs vi struntar i takt, tempo, form etc. Fokus endast halvhalt. Så här har jag kommit på är det bästa sättet att lära hästen och ryttaren att göra en halvhalt.

Just halvhalt är en grej som folk har problem med. Oftast tror folk att halvhalt betyder dra och driv samtidigt (men i olika varianter). Jag ska berätta en hemlighet för er. Hästar hatar när man bromsar och driver samtidigt. Det här däremot, det är mycket lättare för dem att förstå och göra med glädje.

Det här är en lektion jag gillar att ge ganska snart i utbildningen. Detta ekipage är helt nya för mig, ett par veckors onlinekurs har de hunnit med bara och jag har aldrig träffat dem innan. Hästen är en arabkorsning, och det betyder jäkligt smart och kvicktänkt häst för såna är araber. Oftast så blir de uttråkade när det inte händer något kul och då brukar de roa sig med att skämta aprilo med sin ryttare. Inte elakt men lite grann så där bara för att liva upp det hela lite. Det gäller att ryttaren inte går igång på det utan behåller lugnet. Denna lektion är otroligt effektiv på såna här hästar för att snabbt få dem intresserade av arbetet istället för att skämta aprilo.

För att dela denna blogg kopierar du den här länken   https://www.lindah.se/inlarning-av-halvhalt/
av Lindah