Det börjar nalkas slutet på första omgångens kurser, jag hoppas att ni har fått massor med aha upplevelser, att era hästar har ändrat på sig, att ni hittat era kroppar.
Fastna inte i frustration över att vissa saker inte fungerar. Än. Så måste en ryttare lära sig se på saker. Att det inte fungerar ÄN. Alla stegen bygger på varandra och vi hittar fler och fler verktyg i varje kurs. Inlärningen här syftar på att skapa reflexer som sitter i er ryggmärg. Men det ger ingen full bild vilket kan vara förvirrande för att man inte riktigt förstår VARFÖR man gör vissa saker. Ni kommer att finna svaren i någon av grundkurserna.

Kurserna är i princip uppbyggda i ordningen att först lär vi oss skritta, sen lär vi oss trava.
(Galoppen sparar jag eftersom galopp som faktiskt är en galopp och inte det där framstupa runtramlandet som folk i allmänhet praktiserar kräver att hästen först är samlad.)
Därefter börjar ridandet på riktigt. Vi lär oss i tur och ordning kontrollera och bestämma över hästens bog, över hästens mellandel och sist över hästens bakdel.

När ni har alla dessa verktyg så kommer ni att komma bort från det där tröstlösa, meningslösa och icke konstruktiva analyserandet som folk sysslar med på alla forum.

Diskussionerna innan man har allt detta är så meningslösa. Hur ska ryttarens höft vara på en volt? Vilken stigbygel ska pressas ner? Vilken axel ska tas bak? Vilket bett och vilket tygeltag hjälper min häst att söka sig framåt nedåt? Att böja sig?

Och sen alla de där frågorna om att hästen är het, hästen är dum, hästen vägrar böja sig åt ett håll, öppnan fungerar inte, tölten är oren, hästen rusar i traven eller i galoppen, hästen går bakom lod, hästen går inte i en stadig form, hästen biter sig fast i en tygel …Etc. Jag tror att ni förstår var jag vill komma?

Ni kommer inte att behöva diskutera såna här saker eftersom ni kommer att ha fått verktyg för alla dessa saker, ni kommer att ha fått en stadig form, hästen söker sig alltid framåt nedåt eller samlar sig (beroende på vad er rumpa ber den göra), hästen böjer sig glatt och villigt efter spåret ni placerar den på, ni vet hur ni puttar in bakbenen och kan därför enkelt rida skolorna, piaffera etc.

Det pratas så mycket idag om öppna och sluta. Om man överhuvudtaget ska kunna rida en korrekt sådan så måste man först kunna kontrollera hästens bog annars kommer hästen precis som en metmask att flytta bogen när ni försöker flytta bakbenen eller så kommer han att rotera er så att han ska kunna slippa att göra en korrekt skola.

 

*Trav-Här vill jag se noggranna hörnpasseringar, fina följsamma armar , ryttarhuvud som slutat tittat neråt och åt sidorna. Jag vill se ryttare i fokus vilket i sin tur ger hästar i fokus som inte bryr sig om vad som händer runt omkring dem. Jag vill se hästar med nosen framför lod och hyffsad lång hals med härligt framåttänk. Jag vill se pendlande hästhalsar i skritt. Jag vill se att hästarna har börjat böja sin bakben, främst haserna, ryggar som swingar och ryttare som kan stå i balanserad fältsits och som kan rida lätt på ett för hästen trevligt sätt. Jag vill gärna se hur böjningen ser ut på volt och hur det ser ut när ni testar tagen bakdel på kortsidorna, dock lägger jag inte så stor vikt vid den tagna bakdelen eller böjningen, jag vill se hur det ser ut när ni försöker.

 

 

Bog, här vill jag se framåttänkande ryttarhänder och eftergivenhet hos hästen i den nån den klarar av det. Aldrig tvinga, vi får vad vi och hästen är redo för. Jag vill se balanserade, lättstyrda bogar med jämn viktfördelning mellan frambenen. Jag vill se hur långt bak hästen har förmåtts att flytta vikten bakåt, i den mån han klarar just nu. Jag vill se tydliga halslängningar och uppkortning av densamma. Jag vill se en viss resning framtill om hästen klarar det, jag vill se ert försök. Jag vill se att ryttarens bäcken har blivit av med iallafall en del rotering och att ryttarens svank är på väg bort vilket medger att hon kan bli ännu mer stilla i sadeln.Jag vill se att ryttarna kommit fram i sadeln, bort från bakvalvet. Jag vill se ridvägar där frambenen går exakt på spåret ni valt. I traven vill jag se fältsits där ni i den mån ni klarar av behåller viktfördelningen jämn mellan frambenen.

 

 

*Rakriktning- Här vill jag se ryttare som sitter mitt över hästen och jag vill se formen som kallas låg och djup, varvat med formen som kallas låg och rund. Jag vill se hästhalsar som blivit låååånga i absurdum. Jag vill se extremt följsamma ryttarhänder som har kontakt med hästens mun med aktiva, men stilla underskänklar i total avsaknad av Charlie Chaplin. Jag vill se ”digitala” svängar 🙂 Fyrkantiga. Jag vill ha tydliga tempoväxlingar och tydliga halslängningar i både skritt och trav. Som alltid gäller såklart i den mån hästen är redo för det, aldrig tvinga.

 

Givetvis vill jag inte i någon enda film se snokremmar och hårda nosgrimmor och såklart inga stångbett men det behöver jag väl inte säga. Jag gillar inte att se hästar som ”gå på tygeln”  eller är ”ställda i nacken” eller som har böjd hals i sidled. På grundkursen blundar jag för halsens form eftersom ni inte har fått verktygen för detta än.
av Lindah

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *