Det är oerhört populärt att försöka styra hästen genom att rotera hela sitt axelparti. Jag begriper inte varför det är så poppis. Vissa människor vrider sig så mycket att det kan bli upp till 5 cm skillnad från axelns originalläge. Vanligtvis tar man inneraxeln bakåt. Problemet är ju att då följer ju ryttarens innerhöft med bakåt också och då blir det ju liksom ganska fel.

En duktig ryttare kan initiera en sväng med sin axel. Man ger en impuls med ytteraxeln typ 1 mm framåt i 0,3 sekunder eller så. Svarar hästen inte på denna impuls så är den inte redo för så små hjälper. Det är här folk gör fel tror jag. Hästen svarar inte så ryttaren fortsätter vrida sina axlar och till slut svänger förvisso hästen men det beror ju på att ryttaren vid det här laget lutar så mkt inåt att hästen måste följa med för att inte tappa balansen. Då får man en så kallad motorcykelsväng, hängandes på innerbogen. Det är ingenting man vill ha. Man vill ju ha en sväng där hästen INTE hamnar på innerbogen.

Så dagens ridtänk är som följer. Kan jag rida idag UTAN att snurra mina axlar utan kan jag behålla dessa ovanför mina höfter hela tiden? På pricken ovanför mina höfter, varken förskjutna i sidled, framåt eller bakåt eller vridna på något annat sätt?

För ni vet väl att ryttarens höfter ska vara parallella med hästens höfter och att ryttarens axlar ska vara parallella med hästens bogar? Det är när det inte är så som hästen tar till standardknepet att skjuta ut en bog (ungefär som när vi försöker styra med axlarna) och det är ju ingenting som man liksom vill att hästen ska göra.
Sååå. Var parallella med era axlar och bogar idag. Hela tiden.
av Lindah

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *