Logisk Ridning Lindah

Fredag igen 🙂 Hej alla, hoppas ni inte stressar ihjäl er. Visst är det konstigt att Julen räknas som en fridefull tid? För frid är väl ändå det minsta som kännetecknar julen. Julen är mer typ tvärtom, vilket är lite synd. Jag hoppas att era hästar iallafall kan ge er ett litet andningshål mitt i alla stress. Visst är det underbart att efter en lång dag bara få sätta sig på sin lurvpäls och skritta ut en runda i skogen och lyssna på fågelkvitter, kanske se en och annan ekorre skutta förbi. Det är banne mig mer fridefullt än julen det ;-). För mig åtminstone.

Nåväl, vi kanske ska prata annat än Julefrid, det här är ju faktiskt en hästblogg. Okey, låt oss prata värme. Hittade den här fina filmen på Facebook. Det är en dressyrritt filmad med specialkamera som tillåter oss att se aktiviteten hos hästens muskler.

Det intressantaste är att det i princip bara är i piaffen som hästen faktiskt synbart får mer aktivitet i bakdel och mage. När den springer omkring i trav eller hoppar omkring i galopp så sker ingen egentligen aktivering av bakdelen.Det är däremot aktivitet i hals och bog då. Nu är ju det ganska svårt att veta hur djupt denna kamera går? Är det endast de ytliga musklernas aktivitet som kan ses här? Jag vet inte, någon som vet?

Men med ens så förstår jag varför Pånin börjar gnälla efter sisådär en 8 bäbistrampningar 🙂 Stackaren har ju förmodligen mjölksyra överallt 🙂 Titta på filmen, den är intressant. Men förmodligen så är det bara ”skalets” värme vi ser och skalet är en ytterst liten del av det hela.

Nåväl, hur kan vi ha nytta av det är i vår vardagliga ridning/träning? För det första så kan ni glömma den där paniken över att behöva trava och galoppera omkring en massa av rädsla för att hästen tappar muskler/kondition. Jag har alltid fått lära mig att det är farten som dödar. Ju långsammare man rider ju mindre skador får man. Man har även gjort vetenskapliga undersökningar  (B. Essén-Gustavsson) där man kommit fram till att en hästs konditionsstatus är helt oförändrad efter 5 veckors vila med hagvistelse och lättare motion.

Träning är ett så stort ord. Träning. Smaka på ordet. Jag som är människa kan träna genom att gå till gymmet och styrketräna, eller så kan jag simma, sparka fotboll, cykla några mil, gå på yoga, eller så kan jag träna mig på att spela piano eller på att måla en tavla. Man kan träna sina sinnen, sina benmuskler, sina hjärnmuskler… Puh..

Träning för en häst är likadant. Det handlar inte bara om att få upp konditionen. En häst måste träna på väldigt många saker för att bli den bästa hästen han bara kan bli.

Vi börjar med den enklaste träningen Konditionen, vi måste träna konditionen på hästen. Annars typ dör han och kommer inte att orka.

Vad man bör veta är att de flesta hobbyhästar är undertränade och de flesta proffshästar är övertränade.

Många tränar sin häst efter hur de tränar sig själv. Det är väldigt fel. Hästar och människor har helt olika system.

Jag jobbade en gång i ett travstall. I proffesionella travstall så ägs hästarna oftast av människor som inte kan någonting om hästar. De gör inget alls med sina hästar utom möjligen kommer och ger dem en morot och klappar på dem ibland. Och så betalar de någon annan för att sköta och träna deras häst.

Dock är det så ibland att vissa hästägare är aktiva i stallet, kanske de borstar lite på sin häst eller går ut och går i koppel med den, eller så kanske de skrittar ut den eller ibland, om ägaren är kunnig så tränar de hästen också. Men det är ovanligt.

I varje fall. I det stallet jag jobbade i så ägdes två av hästarna av en mycket känd hockeyspelare, som spelat i ..hm..heter det NHL kanske? Han hade mycket ledig tid periodvis och då var han i stallet och tränade sina hästar. Han var ju en proffesionell idrottsman, han kunde det där med träning så han körde sina hästar i timmar, fort, hårt och länge. Han utgick från att hästar fungerar som människor, dvs att ju mer man tränar ju bättre blir man. Men tyvärr så fungerar inte hästar så vilket ledde till att hans hästar blev sämre och sämre, de blev stelare och styvare och bråkigare än de andra hästarna i stallet.

Vi ska prata mjölksyra. Muskler använder sig av ATP (adenosintrifosfat) när de arbetar.  När ATP tar slut så behövs det mer ATP för att kunna fortsätta aktiviteten.Det går åt olika mycket ATP för olika sorters fysiskt arbete.När man arbetar maximalt så tar ATP slut på några sekunder.Då måste kroppen återuppbygga förrådet och det kan den göra på 4 olika sätt, d.v.s. genom kreatinfosfat, kolhydratspjälkning, kolhydratförbränning och fettförbränning. När kroppen använder sig av kolhydratspjälkning så bildas mjölksyra. Mjölksyra (laktat) bildas när det inte finns tillräckligt med syre för musklerna att utvinna energi av. Kroppen bryter ner mer glykogen(i glykolysen) för att få tillräckligt med energi.

Reaktionen ser ut så här: Glykogen -> Glykolys -> Pyrodruvsyra + energi

När syret tar slut samlas pyrodruvsyran i muskelfibrernas cytoplasman där den bildas till mjölksyra.

Om det tillförs mer syre så kan denna mjölksyra brytas ner till koldioxid och vatten i en process som kallas ”Krebs cykel”.

Nu var det mycket jobbig fakta men ni måste känna till det här. Det är nu vi kommer till den stora skillnaden mellan häst och människa. En människa bryter ner sin mjölksyra efter ett hårt anerarobt pass på en tid som ligger mellan några sekunder upp till ett par timmar. Det var därför vår hockeyspelare tränade sina hästar så tufft och hårt. Vad han inte visste var att en häst behöver 14 hela dagar!!!! på sig för att bryta ner mjölksyran.

Så man kan alltså INTE träna en häst som en människa. Det blir helt galet då. Hästar, så stora de är är ytterst känsliga varelser när det gäller hård träning.

En häst blir alltså sämre ju hårdare du tränar den. Om man inte känner till tekniken. Det är den tekniken alla hästtränare oavsett vilken gren man verkar i måste känna till. Jag som har över 20 år i travstall i min ryggsäck upplever att det där med hästträning är en stor kunskapslucka bland ridhästfolket. Så kan vi ju inte ha det, jag vill ju att alla ska bli världens bästa hästtränare.

Därför släpper jag nu del två i min ”Håll hästen Frisk” serie, Optimera hästens träning . Första kursstart är 6 Januari och du måste ha gått första kursen först, den som heter Håll hästen frisk för att ha nödvändig kunskap att ta med dig då kurserna bygger på varandra. Kurserna i denna serie pågår under  under 4 veckor med en lektion i veckan, pris 800 kr.Anmälan till blog@lindah.se

Pust, det var lite om träning det. I övrigt så vill jag bara säga TACK, till alla fina elever som just nu bombarderar mig med fina Ridprov och Handprov. Jag lägger bara upp ett fåtal i bloggen då de flesta vill och får vara anonyma och träna för sig själv men några får jag tillstånd att visa upp här vilket gör mig jätteglad. Det har varit några hårda år med bara grunder men nu börjar många av eleverna komma långt in sin utveckling och det är ju bara så vackert att se filmer där inga konflikter finnes utan ekipagen bara går runt och gör till synes ingenting mer än att typ..tja gå…

Eftersom de bara går så ser det ut som om de inget gör men ack så fel ni har. Det ligger hårt arbete bakom att bara gå omkring utan synbara hjälper och utan att leta efter köttätande kaniner i buskarna ;-). Kan ni förstå att den här hästen för bara två år sen mest stod på bakbenen och slogs med omgivningen? Nu är hon en fin och elegant ridhäst, som tack vare att ägaren bestämde sig för att lära sig rida på äldre dagar och helt enkelt tog över denna då missförstådda häst från sina döttrar och skapade denna harmoni. Fantastiskt är bara förnamnet.

Tänk vad lite tålamod och jäklar anamma kan göra för ett ekipage 🙂

Ha en bra helg alla 🙂

av Lindah