En stor del av den logiska träningen pågår i skritt. Skritt är en väldigt svår gångart att rida i. Lätt att man ger hästen spänningar i skritten.

Vi vet att hästen är ett djur som går framåt med ett bakben i taget men ändå rider man oftast skritten som om hästen rör sig som en känguru eller en hoppande kanin, dvs att den tar sig fram genom att föra bägge bakbenen framåt samtidigt.
Den här filmen har de flesta som följer min blogg sett, den visar traditionell juckskritt varvat med logisk lösgörande skritt.

Det lustiga i det här är att om man går bredvid en häst och placerar ett finger på hästens rygg så rör sig fingret inte alls juckande framåt bakåt. Men ändå juckar en ryttare som sitter på en häst hur mycket som helst. Varför blir det så tror ni? Brist på bålstyrka hos ryttaren. Om det är en liiiten rörelse på hästens rygg och man placerar en lång ryttarkropp däruppe så kommer denna lilla rörelse att fortplanta sig upp i ryttarens kropp och bli en stor rörelse där.

Det är enkelt att skaffa sig bålstyrka nog att sitta stilla på en häst med liten gång och jättesvårt (kräver mycket muskler) på en häst med stor gång.

Men det gäller inte bara att sitta stilla  statiskt. Då låser man hästen och gör den styv. Denna styvhet ser man ofta på islandsryttare som ska försöka tölta men bara får grisepass. Man ser den även på tex halvblodsryttare men då yttrar den sig mer som att hästen är svårt att behålla formen och gärna slår sig fri i tex övergångar. Viktigt att tänka på att slå sig fri behöver bara en häst som hålls fast med tygeln göra. Om formen är korrekt och ärlig så behöver man inte hålla fast hästens hals och följaktligen så behöver hästen aldrig slå sig fri.

Så man måste som ryttare lära sig att sitta stilla på ett sätt som inte låser hästen utan tvärtom låser upp hästen. Då blir den rörlig och fin och kan uppvisa hela sin potential. Svårt, svårt. Det handlar ju om att bygga muskler. Det innebär att man inte kan lära sig att sitta stilla bara över en natt. Muskler tar tid att bygga.
Kolla in den här filmen där jag filmat en följsam ryttares bäcken i närbild. Notera hur hennes höfter mjukt rör sig framåt på en sida i taget, hur hennes ben tillåter hästens mage att gunga mjukt i sidled, precis så som hästar går innan vi ryttare förstört dem. Det ser så oerhört mjukt it. Det är väldigt behagligt att rida så, både för häst och människa. Stela ryggar och höfter mjukas upp på bägge parter.

Vi lägger lång tid på att lära oss att rida i skritt hur konstigt det är kan låta. I skritten är det så lätt att skola hästar. Det går dessutom lagom snabbt för att ryttaren ska kunna lära sig hjälperna. Om saker inte fungerar i skritt så funkar de garanterat inte i snabbare gångarter. Man kan sällan skritta för mycket.

Nästa kursstart för vår Grundkurs Ridning är 3 juni. I juli startar inga kurser så kursstarten efter det är 6 augusti.av Lindah