Den här hagen har en av mina elever till sin häst. Den är helt fantastisk tycker jag.

Den här väldigt kapabla men väldigt svåra hästen har problem med sin hållning. Så här såg han allt som oftast ut innan när han bara var. Notera att hans favoritpose är en väldigt triangulerad sådan. Både bakben och framben långt in under sig. Denna ställning skapar stora spänningar i hästar, en inte alls önskvärd ställning/hållning. Det är i princip omöjligt att rida bordet för om man tänker sig att man rider hästen superfint i en timme om dagen och att hästen dygnets övriga 23 timmar står och går så här. Det blir liksom en omöjlig ekvation.

innan arbeta

Här ser vi en bild på honom när han jobbats för hand i 10 minuter, hållningen påverkas alltså relativt fort när man arbetar honom. Titta hur hålet/gropen framför manken fylls upp och hur benen pekar mer rakt ner. En hälsosammare hållning.

under arbete

Efter arbetet vid hand så återgår han snabbt till sin favorithållning…

efter arbete

Sånt här är ju oerhört frustrerande. Så vi tänkte till lite. Speciella hästar behöver speciella lösningar. Det var då vi kom på att göra specialhagen som ni ser i filmen överst.  Bilderna ovan var tagna i februari om jag inte minns helt fel.

Sedan dess har stort fokus lagt på arbete vid hand och på fritiden har han alltså fått lyfta på benen i sin rasthage. Resultatet nu?

Bålen har blivit längre vilket är väldigt positivt för den här hästen då han har platsproblem. Han trampar av sig framskorna eftersom det innan var så tajt mellan fram och bakben. Halsansättningen har flyttat uppåt, han har fyllt ut sig lite varstans.

Lasse i Maj

Hans trav har blivit magiskt fin och han är dessutom lugnare och trevligare på alla sätt och vis. Mer reglerbar.
Förutom specialhagen så är det Arbete Vid Hand som hjälpt den här hästen massor. Otroligt roligt att följa den här hästen och hans duktiga ryttare.

Sista rapporten från ryttaren lät så här.

”Vi har hopptränat här hemma i paddocken. Du kanske kommer ihåg att jag berättat att han ”tänder till” på ett positivt sätt. Han är pigg och med mig mentalt. Vilken fantastisk kombination!! Detta har liksom börjat hända nu de senaste 3 veckorna.
Dagens övning bestod i att hoppa ”Studs” med tre hinder tätt i följd. Han var så observant och tittade så noga att jag blev helt häpen!!
Arbetet med cavalettibommar har nu pågått sedan jul ungefär. Nu klarar han av att gå/hoppa utan att slå ihjäl sig, vilket han tidigare gjort!!”

av Lindah