Lucka 14 kommer från Sofia i Helsingborg ???
Logisk Ridning Helsingborg

Har du problem med att hästen snurrar runt som en liten centrifug när du ska hoppa upp? Eller att den rusar iväg så fort du sätter foten i stigbygeln? Oavsett vilken metod eller vilket problem man har så är det viktigt att skapa rätt förutsättningar för att hästen ska kunna genomföra det vi ber om, utan att den ska känna obehag och tappa balansen.

Jag tillhör själv den sorten som fastnat i en stigbygel och fått en spricka i knäet. Jag sätter därför alltid i mina fötter i stigbyglarna efter jag är uppe och sätter alltid i dem samtidigt. Detta för att undvika att något går snett. Jag ser ändå till att hästen står ordentligt, och att den har ett ben i varje hörn. Även här är rakriktning viktigt nämligen. För balansen. Av vana kontrollerar jag det genom att sätta handen över manken och trycka lite från mig och lite mot mig. Då brukar hästarna rätta upp benen så de står stadigt förankrade.

Problemet många gör är att dra i innertygel när de hoppar upp. Förutom belastningen att någon lägger tryck på innersida, så drar inner tygel även den runt hästen. Hästen har då att välja på att antingen gå omkull eller att snurra runt. Inget av alternativen är bra för en smidig uppsittning.

Lyckligtvis kan problemet avhjälpas genom att istället bromsa och korrigera på ytter tygel och låta hästen använda sin tunga hals och sitt huvud genom att ställa sig utåt och själv agera motvikt till ryttaren.

Så nästa gång du får problem, använd ytter tygel istället för inner, ställ upp hästen med benen i alla hörn och andas ?

av Lindah

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *