Lucka 13 kommer ifrån Monica i Göteborg.

Jag vill prata om relationen som du kan skapa tillsammans med din häst. Låt inte allting ni gör tillsammans bestå av ständiga krav, ibland är det bra att bara umgås, dricka en kopp kaffe tillsammans med din häst.

Om du inte vågar sitta bredvid honom som på bilden så går det alldeles utmärkt att slå sig ner utanför hagen med din kaffekopp.

Att hänga lite med din häst och hans flock gör att du blir medveten om saker som din häst gör på sin fritid. Visste ni tex att de flesta hästar som går i en flock har en klistund vid 15 tiden på eftermiddagen?

Kaffedrickandet har också en bra inverkan när du tränar din häst. Vi har säkert alla råkat träna lite för långe, det märker man på att hästen inte kan ta in mer och då hittar på saker som stör dig för att du ska få fullt upp med att korrigera det beteendet och sluta med originalövningen.

Här är det lätt att det blir onödiga konflikter. Bli medveten om att en oskolad häst har extremt kort fokus, kanske 1-2 minuter i början. Tjatar du om en sak längre än så så försvinner lugnet som krävs för att hästen ska kunna förstå övningen på djupet och ni blir bara ovänner.

Nästa gång det blir så där bråkigt, backa tillbaka, låt hästen vara, slå dig ner med en kopp kaffe och låt hästen ladda sina batterier en stund. Se det inte som en förlust eller att du förlorar då. Ridning och hästträning handlar inte om att vinna, utan om att lära. Inlärning kan endast ske om allt är lugnt.

Med tiden så kommer du att lära dig känna igen tecknen på att hästens fokus är slut innan det faktiskt tar slut och då kunna ta en kaffepuas innan konflikten är ett faktum.

På ett träningspass så kan det gå åt många koppar kaffe så ladda en stor termos. Det magiska med pauser i hästträning är att det du lärde den innan pausen fastnar i pausen. Efter en paus så kommer du att upptäcka att din häst blivit mer fyrhjulsdriven vilket ju är målet i alla hästträning, att fördela vikten lika mellan alla 4 benen.

Efter många träningspass med totalt 100 tals pauser så kommer du att märka att din häst blir mer villig att lära sig, han kämpar inte längre emot i träningen utan bjuder till på ett helt annat sätt. Han behöver inte längre vara rädd för att han trots att han gör sitt bästa så fortsätter du tjata trots att han är trött. Tillit skapas.

Jag bjuder på en film där min häst Victor och jag tränar för Lindah, vi försöker få med oss ytterbak i en sväng (ni vet, det där som vi tjatat om som den sänkta rygghalvan, att man blir uthälld åt något håll beror ju på att ett bakben inte är med och gör sitt jobb som det ska ) vilket han förstår i princip samtidigt som hjälpen ges. Detta är inte ett resultat av hård träning utan av många kaffekoppar 🙂

Så, träna fint och glöm inte att det inte bara är ni människor som ska få ut något av träningen, även hästen. Hästar är vänner <3

av Lindah

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *