En vanlig missuppfattning är att när hästen är böjd så ska innerbogen vara längre bak och ytterbogen längre fram , därför ska ryttaren ta bak inner axel. Detta är FEL. Eller, om man vill att hästen ska hänga på innerbogen och gå utan spänst i steget så funkar det. Vill man däremot få fram gång i en häst och få den att bära vikten på bakbenen och vara böjd så ska innerbogen vara längst fram. Böjningen sker mest bakom bogarna. Här övar vi på att lära ryttaren känna detta, när det blir fel och när det blir rätt.
För att samla en häst måste man först ha fart, att hästen VILL fram, tänker FRAM och och att den springer hyffsat rakt. Först när man har allt detta så kan man tänka på att samla galoppen. I början gör man det bara ett fåtal steg i taget. Däremellan fortsätter man att rida farm (som en galen cowboy enligt citat från elev ;-)). Men det där med att samla. Det innebär ju att trycka på bakom hästen. Då snackar vi inte om några hekto utan snarare att man med sin rumpa ska trycka fram ett halvt ton häst samtidigt som man ber den stanna. Ber man den stanna mer än man trycker på bak så blir det trav. Det krävs liiiite muskler 😉 Vilken den här ryttaren lär känna av idag 😉

Ryttarens uppdrag, åk häst hela tiden förutom mellan bommarna där du ska rakrikta och samla ihop. Målet är att få en självbärig häst som går utan att ryttaren behöver sitta och ge massa hjälper hela tiden. Börjar se bra ut.

Här jobbar vi med att aktivera ytterbak i galoppen i syfta att lyfta upp hästens innerfram. Jag vill att galoppen ska vara luftig i fronten och att alla benens leder ska användas spänstigt. Svårigheten med den här hästen är att om hon länger sig, vilket krävs i galopp så länger hon sig hellre fram än bak så det krävs rejäl ridning bakifrån för att få till det. Ack så jobbigt men så fint det börjar bli.

Vi fortsätter jobba på slutorna, både vanliga och förvända, denna gången utan stöd av staket. Vi struntar i vad som hände framför sadeln, fokuserar endast på att hästen gör rätt bakom sadeln tills det är perfekt där. Svårt att kontrollera allting på en gång, bättre att ta det i etapper.

Enkel övning för att få lite mer flow i hästen där vi skiftar mellan att rida korta steg, långa steg och att då och då ta ett varv på volten. Ser trevligt ut.
av Lindah

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *