Alla barn rider så bra, innan de får traditionell ridundervisning vill säga. Det är så sorgligt. Om du sätter upp ett barn på en häst så sitter hon helt naturligt i sin hästs balans och hon sitter mitt på den utan att ramla ner på en sida.

Sen placerar man detta barn på en ridskola. Då tycker man inte om att barnet sitter i sin hästs balans utan man ber barnet räta upp ryggen, dvs att svanka. Då kommer hon att få höga händer som ridläraren ber henne ta ner. Då blir armbågarna raka eftersom händerna inte når ner till där de ska vara om hon samtidigt måste sitta rak i ryggen.
Det blir en spänningssits. För att hålla balansen i denna sits så krävs nertrampade hälar vilket är högt prioriterat på ridskolor har jag förstått.

När eleven efter mycket tjat och många ridlektioner har lyckats med att ha rak svankande rygg och låga händer och nertrampade hälar så har hon även lyckats låsa sitt bäcken. Det innebär att hon inte längre kommer att sitta mitt över sin häst utan hon kommer i svängar att ramla ut lite på hästens utsida.

Då kommer hästen att härma ryttarens hållning och låsa sitt bäcken, svanka och köra upp sitt huvud…

Vet ni att det finns egentligen bara en typ av sits som är olämpligt om man vill rida en häst i form. Det är svankande spänningsits, dvs rak svankande rygg och nertrampade hälar, precis denna sits som barnen får lära sig på ridskolor…….

Vi måste komma ihåg att hästar härmar vår hållning. Vi vill INTE att hästarna svankar och drar ner/bak sina framben (deras framben härmar våra armar). Då kommer de att gå över tygeln och det löser tyvärr de flesta genom att dra dem i munnen på olika vis.

Den här artikeln inspirerades av detta inlägg. Länk.

Allt detta bråk med hästarnas munnar för att uppnå form… Det är så onödigt…… Tänk vad bra det vore om vi kunde skapa en ny generation av välridande ryttare. Genom att INTE redan på nybörjarlektionerna på ridskolan förstöra barnens redan naturligt fina medfödda sits.

Lättridning trav… Det är så sorgligt. Det ser ut som att ryttarna rider med en eldgaffel nedstoppad i brallorna. Man ska INTE ha en rak rygg i lättridning trav. Man ska göra som barnen gör från början, rida med lätt framåtlutad rygg. Då kommer hästarna att gå i form gratis. När vi rider lätt med en eldgaffel nerstoppad i byxorna så kommer vi vartenda travsteg att ge hästen en liten dunk med våra sittben i ryggen. Det är INTE skönt. För varje dunk den får i ryggen så kommer den att svanka och låsa sin rygg lite mer och lite mer.
Nedsutten trav bör 98 % av de som rider inte ens göra överhuvudtaget. Jag förstår INTE varför man låter ridskoleryttare skumpa runt i nedsutten trav. Hästen vinner inget på det, ryttaren vinner ingenting på det. Så varför gör man det? Hur kan man sitta ner i trav och samtidigt kämpa med hästens form? Om hästen inte går i form så ska man inte sitta ner i traven alls. Det är grymt. Tänk er själv att ha någon som med hårda sittben skriver morsespråket i era ryggmuskler samtidigt som de drar er i munnen? Jag blir lite gråtfärdig när jag ser sånt faktiskt.

Här har vi en av mina duktiga elever. Kan ni se hur hon rider lätt, med lätt framåtlutat överliv och kan ni även se att hon faktiskt aldrig SÄTTER sig ner utan att hon bara lätt pussar sadeln med sin rumpa, det kallas att sitta i hästens balans. Efter ett tag så blir hästen lite mer genomsläpplig, bärig och då sitter hon ner på den en kort stund innan hon återgår till lättridning. Ser ni att hennes händer INTE används för att ”behålla formen”… Så ska ridning vara. Hästvänlig ridning.

Tro det eller ej men jag har till och med sett folk på travhästar sitta ner i traven…… Varför, Varför, Varför. Det gör ONT i hästars ryggar när ni sitter ned på dem i trav när de inte är mjuka och bäriga. Och i ärlighetens namn så är det inte speciellt skönt för människans rygg heller…..

Tankar från en som råkade titta på en ridskolelektion igår…….. Och grät lite inombords…..

PS. Hästen kommer INTE att gå mer i form för att man plockar i innertygeln så att man se hästens inre ögonvinge. Den kommer att gå mer och mer i ickeform när ni gör så….

av Lindah

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *