Jag har under vintern jobbat lite annorlunda än jag brukar. Ridning är inte längre det intressantaste för mig utan att umgås och att jobba från marken väger tyngre. Jag har även utforskat hur man tränar med godis men jag skulle inte kalla det renodlat belöningsbaserat eftersom jag mest använder det som ett verktyg bland många andra, jag använder tryck, godis, spö, ord, tankar, kroppsspråk etc.
Här bjuder jag på några övningar som jag jobbat med. Övningarna lär dig inte HUR du tränar med godis, tryck etc utan de utgår ifrån att du redan kan träna häst och förstår konceptet med eftergift, belöning etc.
Jag har bara jobbat med det här ett halvår så jag är fortfarande nybörjare, men jag vill dela med mig av mina upptäckter eftersom jag kom på att det här är bra grejor när jag efter en hel vinter från marken provred min häst så insåg jag att wow, så här fin har den här gamle hästen aldrig varit. Han blev en bättre ridhäst genom att träna cirkuskonster. Visar en liten film. Jag rider numera typ 10 gånger om året eller så och detta var årets tredje gång, så lägg till otränad ryttare på cirkustränad häst så får du en mer rättvis bild om hur gott den här träningen har gjort honom.
Nåväl, inför sommarens livelektioner som jag ser mycket fram emot så bjuder jag här på ett litet smakprov av några av övningarna jag grejat med. Kanske du vill introducera dem först och få hjälp med finslipning på plats eller så kanske det här inte alls är intressant för dig, det avgör ju du helt själv. Jag skulle tro att de flesta övningarna kan anpassas och göras både med och utan godis, jag klurar gärna på det tillsammans med er.
Här pratar jag om och visar det som ställer till det mest för ungefär alla ryttare. Böjning, eller bristen på den, som sen blir till problem i ungefär allt vi gör med en häst. Här pedagogiskt förklarat, men därmed inte alltid helt anatomiskt korrekt förklarat, eftersom det viktigaste för mig är att Du ska få en inre bild av vad vi vill uppnå.
En del i böjning är att kunna skifta vikten mellan frambenen och från dem. Här är en övning för detta.
Här sätter vi sen ihop de två övningarna jag visat ovan för att få öppna och sluta. Jag visar först fel, fel är viktiga att visa för de lär oss vad vi inte vill uppnå.
Öppna och sluta anses av många vara grunden i alla hästträning. Men det är väldigt svårt att komma dit i min värld. Först måste man själv lära sig och sen kan man träna hästen. Men verkligheten är ju dock att man ofta försöker lära hästen och ryttaren samtidigt vilket ofta betyder att mkt våld behöver brukas för att komma dit. För att slippa detta våld är det smart att först träna in allt från marken. Svårigheterna man stöter på botar man med andra små enkla övningar, man tränar alltså inte på målbilden för att nå målbilden.
Det är dessa småövningar som jag jobbat med. Ni vet, man delar upp en övning i små detaljer som man över på en och en för att sen någon gång sätta ihop den.
Jag kommer att börja dela med mig av alla småövningar så håll utsikt på min Youtube, du prenumerar väl på den?:-)