Vi ryttare har lite för lätt att lösa alla problem med våra hästar på samma vis. Är man smart så löser man inge problem som finns just nu utan istället så lyssnar man på hästen och noterar saker som man sen funderar ut en lösning på och sen gör man detta NÄSTA pass. Om man tvunget ska ta igenom saker just i det här passet så är det lätt att det blir bråk. Här kommer lite tips på hur man kan tänka.

Hästen är lite allmänt uttråkad. Den har ingen gnista i ridningen och bjuder inte framåt. Då är det smart att inte rida nästa gång utan göra något helt annat.

Tex att ta en kravlös tur på tömmen i skogen. Inga krav på form, tempo etc utan bara gå omkring typ.

Att få en liten människa på ryggen och få hoppa omkring i vacker bokskog borde ju göra vilken häst som helst lycklig.Slipper man dessutom att ha en sadel på sig så får man igång en väldigt hälsosam blodgenomströmning i hela hästens kropp.

Miljöträning.I det här fallet så är hästen redan väl miljötränad sedan innan så vi la bara ihop olika saker som vi redan tränat på.

En av anledningarna till dålig framåtbjudning är att hästen är lite tajt i sina bogar. Då är ”spark med framben i vatten” en ypperlig grej att göra.Ni kommer att märka att hästen helst vill använda bara ett framben, försök förmå den att använda bägge. Vi har lärt in det innan i vår träning mot Spansk skritt.

Miljöträning nästa dag, vi la till tomtebloss. När man har miljötränat mycket och det inte finns så mycket kvar för hästen att reagera på så får man tänka till lite

Då kan det bli så här efter några veckor med olika former av ovannämnda grejor. Jag hade planer på att bara longera henne på fyrkantig volt i skritt och med lite framdelsflytt i hörnen. Givetvis så är hon inte inspänd och jag har bettlöst på henne. Det är inte juste att longera en häst varken inspänd eller med bett.

Hästen blir helt plötsligt oerhört energisk och bara vill springa. Den här hästen är av typen Tjuren Ferdinand så det är sällan eller aldrig man får se henne vara så här. Det var en lisa för själen att få se henne så här.

Så, våga testa att göra andra saker med din häst istället för att alltid ta igenom saker i ridningen. Jag kan nästan garantera att det kommer att ge dig en gladare och mer arbetsvillig häst.

Givetvis så börjar man med enkla grejor, miljöträning ska inte innebär att man skrämmer ihjäl hästen, det ska vara en rolig grej.

Anledningen till att de flesta inte gör så här med sin häst är att hästen inte är så samarbetsvillig. Vi har ingen kultur i Sverige av att göra så mycket arbete från marken. Men jag lovar att om man jobbar hästen mycket från marken, och då menar jag inte tömkörning eller longering utan helt andra saker så kommer även ridningen att bli bättre.

Jag anser att ridning och arbete från marken hänger ihop. Har man problem så är det lättast att lösa det från marken.

Första fredagen i varje månad så startar våra Handarbetes och Horsemanshipkurser. Det är perfekt att ta en sån kurs när marken i vårt kalla land bli lite för hård för att man ska kunna rida vettigt.

av Lindah

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *