Sätten är många såklart men den här övningen är väldigt bra, dock kräver den sin ryttare. Ryttaren måste ha fullkomlig koll på både bogar och bakben, vilket kräver att ryttaren använder alla sin 4 sittben (ja, proffsryttare rider med 4 sittben). De två sittbenen alla känner till bevakar hästens bogar och de andra två som nästan ingen verkar känna till bevakar och styr hästens bakben och bäcken. Det är hemligheten med att rida med sitsen, dvs att man kan påverka hästen utan att behöva gnida med underskänklar och dra i tyglar (det som jag kallar för grottmänniskoverktyg).
Om ryttaren inte behärskar sina 4 sittben så kommer hon att skjutas åt sidan av hästen och då går meningen med övningen helt förlorad.
Viktigt att tänka på är att meningen med en övning aldrig ligger i utövandet av rörelsen utan det är det som kommer EFTER utövandet som är det väsentliga. Är hästen mindre stel, sned efter övningen samt länger ut sin hals framåt nedåt när du länger ut tygeln så var det en bra övning, om hästen fortfarande känns stel och sned och kör huvudet uppåt eller framåt när du länger ut tygeln så var övningen inte bra för er.

Ni har väl inte missat att det nu under hela Juli månad erbjuds 25 % rabatt på Grundkursen i ridning? Läs mer om det här
av Lindah