(Detta inlägg skrevs 2017) Tänkte bjuda på ett litet utdrag ur en grundkurslektion idag:

”Rotation är en otroligt enerverande grej. Hästar kan rotera på många olika vis men eftersom det här är en utbildning som tar en sak i taget så fokuserar vi på bröstkorgsrotation idag. Rotationen var anledningen till att jag slutade hålla privatlektioner och enbart håller grundutbildningar för nya elever. I Sverige så verkar det saknas denna nödvändiga grund, den grunden som lär ryttaren hur hon alltid ska sitta mitt över sin häst. Jag har aldrig träffat en svensk ryttare som behärskar detta. Då ska man tänka på att jag har dressyrryttare på elitnivå bland mina elever…..

Vad hästen har gjort för att ni ska hamna på sniskan är att han roterat sin revbenskorg så att manken inte pekar rakt upp utan den lutar lite. Jag har försökt att göra en liten teckning på detta. Som synes så är jag ingen konstnär. Jag har ritat överdriven rotation så att det ska vara lätt att se.

Det är en häst utan hals sett framifrån. Ni ser revbenskorgen som en cirkel. Strecket som går igenom den symboliserar manken och sen har jag låtit manken fortsätta genom bålen bara för att ge er en tydligare bild. Ryttaren är här bara ben och en ryggrad. Jag tror bilderna talar för sig själva. 

Alla hästar är mer eller mindre roterade. Alla ryttare är mer eller mindre roterade. Det är enkelt att förstå när man ser det så här varför hästar ofta blir halta på ett och samma framben? Eller varför kiropraktorn måste komma tillbaka igen och igen och igen?

Det är också enkelt att förstå att hästarna oftast väljer en av galopperna, varför den är svårt att böja, ställa och varför den inte vill gå rakt.

Denna rotation sitter ju i hästens bäcken men ger ett utslag ändra fram till hans huvud. Men eftersom vi ju sitter mitt på honom så är det lättast att rätta till snedheten där. Vi har ju en hel rumpa att använda oss av.

Hästen skiljer sig från oss människor genom att den saknar nyckelben. Det innebär att frambenen inklusive bogarna (som ju sitter fast i frambenen) är som två fristående enheter som inte sitter fast i resten av hästens skelett.

Hästens bakben sitter fast i dens bäcken och där sitter även ryggraden fast. 

I ryggraden sitter bröstkorgen fast och längst ut på ryggraden sitter hästens huvud. 

Det innebär att en rotation i bäckenet gör att hela ryggraden inklusive dens revbenskorg får följder i hela hästens kropp.”

Att skola en häst innebär att lära den att alltid ha sin bröstkorg rak och oroterad med manken pekandes uppåt. Och det är ju det som är så där riktigt galet svårt. Vi jobbar faktiskt på det i alla ridkurser. Dock är det ju så att i Grundkursen så känner ryttarna än så länge inte så små detaljer och har inte så stor kroppskontroll så då tar man det grova, det som typ är omöjligt att missa och som inte kräver så mycket koordination och muskelstyrka att korrigera medan man i de senare ridkurserna riktar in sig på väldigt mkt mindre saker som kräver mer finkoordination och känsla från ryttaren. Det tar tid att bygga upp sin ryttarkänsla så det är viktigt när man skolar ryttare att man ger don efter person, dvs inga för avancerade övningar för oerfarna elever. För det är faktiskt så att när man skolar människor att skola hästar så är ryttarens kroppskontroll viktigare än hästens. Om ryttaren inte har nån vidare bra kroppskontroll så måste hon ta till ”fulhjälper” så som tyglar och sporrar och det är ju då som vi börjar ta sönder vår häst.

På grundkursnivå lär vi oss tex att inte vika oss i midjan genom att lära hästen att inte vika sig i midjan, eller var det tvärtom? Vi lär hästen att inte vika sig i midjan genom att själv lära oss att inte vika sig i midjan? Hönan eller ägget? Ägget eller hönan?

Nåväl, jag ska inte bli långrandig:-) Vill ni lära er mer om ridningens ädla konts så titta på våra onlinekurser.

PS: Jan Brink är en klok man, det har jag alltid tyckt. Han verkar vara en riktigt genuin hästman. Det fanns en så bra artikel om honom, ni hittar den här.

Det jag speciellt gillade och som jag tycker att alla mina nördiga elever ska ta till sig är följande, Pusselbit Fyra:

”Den fjärde pusselbiten är också den som enligt Jan skiljer ut världseliten från resten. Han drar ett citat från Bill Gates: ”Var snälla mot nördarna i skolan, det är de som kommer att bli era chefer.”
– Det är inte de ”normala” som når toppen, det är de riktigt dedikerade. Alltså samma typ av personlighet som kallades nörd i skolan, säger Brink.”

Så nu vet ni, det är coolt att vara en nörd 😉

av Lindah